Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Små effekter på marknaden

Valresultatet har än så länge inte haft några större effekter på marknaden. – I och med att de politiska partierna ställer upp bakom det ekonomiskpolitiska ramverket så borde riskerna för negativa effekter på finansmarknaderna vara ganska små, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Som prognoserna för valet ser ut just nu kommer valresultatet inte få några större effekter på marknaden. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Robert Bergqvist anser dock att det kan dröja ett par år innan vi vet vad notan för ett osäkert politisk läge blir.
– Det som är risken vad gäller svensk ekonomisk politik framöver är att vi får mellanmjölk de närmaste fyra åren, där man hankar sig fram på kompromisser. Den politiken sänker inte svensk ekonomi i det korta perspektivet, men den kan göra det på ett par års sikt, eftersom vi helt enkelt inte tar tag i de stora reformfrågorna och de stora problemen som vi har i svensk ekonomi, säger han.
Om det blir en minoritetsregering som styr Sverige anser Robert Bergqvist att sannolikheten för en mer expansiv finanspolitik ökar eftersom regeringen då tvingas förhandla och kompromissa över blockgränsen.
– Vi har lagt in en effekt på mellan en halv och en hel procent av BNP, säger han.
Robert Bergqvist säger att det har funnits en oro på marknaden för att Sverigedemokraterna skulle bli största partiet och därmed driva frågan om en folkomröstning om svenskt EU-medlemskap. Den oron har nu minskat vilket verkar lugnande på kronan.
– Hade vi sett ett högre valresultat för Sverigedemokraterna hade förmodligen kronan försvagats på grund av svexit-risken, säger han.
Den analysen håller Marcus Hallberg, valutaansvarig på SEB, med om.
– SD har blivit mindre än vad många av opinionsinstituten indikerade och det tar utlänska investerar med en liten lättnad.
Gå till toppen