Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialdemokraterna beredda att styra Helsingborg – öppnar för samarbete med M

Ledande företrädare för Socialdemokraterna säger att man är beredda att styra staden och hoppas samtidigt på ett samarbete med de borgerliga motståndarna.

Jan Björklund säger att Socialdemokraterna ser sig som segrare i kommunvalet.Bild: Björn Lilja
Efter en intensiv valspurt med dörrknackningar alla kvällar, utom fredagar, de fyra sista veckorna och 6 000 enskilda samtal med helsingborgare så samlades ett stort antal valarbetare för valvaka.
– Känslan är bra, säger partiets ordförande i Helsingborg Mikael Andersson.
Hans känsla stämde, i alla fall när det gällde de lokala strömningarna. Socialdemokraterna tappade i riksdagsvalet, men ökade faktiskt lite i kommunvalet
Man är nu det största partiet i Helsingborg. Men inte tillräckligt stora för att styra själv eller ens med stöd av och samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraterna måste hitta nya och fler samarbetspartier för att kunna vara med och styra i Helsingborg de kommande fyra åren.
– Det vore bra för Helsingborg och helsingborgarna om vi kunde hitta ett blocköverskridande samarbete, säger Jan Björklund.
Socialdemokraterna är beredda att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna. Alltså även Moderaterna.
– Ja, vi har inte stängt dörren för dem, säger Mikael Andersson.
Men frågan är hur öppen den där dörren egentligen är. Jan Björklund ser hellre andra samarbetspartier än just moderaterna.
– Långsiktigt är det nog inte bra om vi och moderaterna regerar ihop.
Moderaterna gav under söndagskvällen inte klart besked om man kan tänka sig ett samarbete med Socialdemokraterna, men om man ska tolka budskapet därifrån skulle man kunna säga att dörren till Socialdemokraterna inte är öppen på vid gavel, men kanske heller inte helt stängd och låst.
– Vi är det största partiet och vi ser oss som segrare. Därför kommer vi att ta initiativ till samtal med olika partier, säger Jan Björklund.
Socialdemokraterna brukar få sämre siffror i kommunvalet än riksdagsvalet när helsingborgarna röstar. Men den här gången blev det tvärtom.
– Jag tror att det beror på att våra profilfrågor uppskattats av väljarna och då tänker jag främst på landborgsgaraget, kolonilotterna och äldreomsorgen, säger Jan Björklund och fortsätter:
– Vi är jättenöjda med hur valet till kommunen gått och med tanke på att vi är det största partiet är det är naturligt att vi ska vara med och bilda en majoritet.
Arbetet med att få ihop en majoritet som ska kunna regera och hålla ihop de fyra närmaste åren kommer att inledas inom kort.
Gå till toppen