Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Sverigedemokraterna vinnare i Åstorp – kan bli största parti

Med nio distrikt räknade leder Socialdemokraterna med knappa 2,3 procentenheter. Kommunvalets stora vinnare är åter Sverigedemokraterna.

I valet 2014 skrällde Sverigedemokraterna i Åstorp rejält när de fick 22,32 procent av Åstorpsbornas röster. Jämfört med valet 2010 fick de då drygt nio procentenheter fler röster och fick med det sju mandat i kommunfullmäktige. De stora förlorarna då blev Moderaterna som tappade dryga sju procentenheter ner till 15,27 procent av rösterna.
När nio distrikt var räknade för kommunalvalet i Åstorp i år är det åter igen SD som går framåt. I distriktet Kvidinge landsbygd får SD 39,2 procent av rösterna och är där största parti. Det är en ökning med tio procentenheter. Totalt i de nio distrikten har partiet 30,6 procent av rösterna och är då marginellt större än Socialdemokraterna.
– Det kan jag helt ärligt säga att vi inte räknat med. Vi vet att Socialdemokraterna har ett starkt fäste här i Åstorp och vi vet ju faktiskt inte ännu om vi blir större, säger Peter Lindberg som är styrelseordförande för Sverigedemokraterna i Åstorp.
Källa: Valmyndigheten.
Även 2014 backade Socialdemokraterna, men då med knappt en procentenhet, och landade på 42,84 procent. Med nio distrikt räknade är samma siffra 32,9 procent.
Trots att SD efter den stora valskrällen 2014 blev Åstorps andra största parti och knep en post som kommunalråd har partiets politik fått ett litet genomslag, sa förstanamnet Maria Gottschalk i maj i år. Ändå tror Peter Lindberg att partiet har goda förutsättningar att styra Åstorps kommun.
– Det är ju en utmaning som både är spännande och oväntad men det har känts väldigt bra när vi varit ute och pratat med väljarna, säger han.
Är det något parti ni kan tänka er att samarbeta med för att nå majoritet?
– Vi har sagt ända från början att vi inte är främmande för att prata med något av partierna, säger Peter Lindberg.
Det parti som ligger sämst till i Åstorp, med nio distrikt räknade är Miljöpartiet som endast fått 1,6 procent av rösterna. Det innebär att partiet åker ur kommunfullmäktige.
– Så ser det ut just nu ja, men det är ju fortfarande några distrikt kvar. Det följer ju rikstrenden och det ser ut som att V kommer in istället, säger partiets toppkandidat Jesper Lindström (MP).
Vad betyder det för ditt politiska engagemang i Åstorp?
– Det har jag inte hunnit ta ställning till ännu. Men har jag fortsatt förtroende får jag se hur jag kan engagera mig utanför kommunfullmäktige, säger Jesper Lindström.
Vänsterpartiet som gör comeback i kommunen har efter nio räknade distrikt fått 2,5 procent av rösterna och kommer därmed att få mandat i kommunfullmäktige.
Distriktet som ännu inte är räknat är Hyllinge, där SD ökade med tio procentenheter jämfört med 2014 i riksdagsvalet och där S tappade drygt nio procentenheter jämfört med samma val.
Tidningen har sökt Socialdemokraterna för en kommentar av läget men inte fått något svar.
Gå till toppen