Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Liberalerna blir största parti i Landskrona

Liberalerna går starkt framåt i Landskronas kommunval. Den borgerliga treklövern – L, M och MP – ser ut att få styra Landskrona en fjärde mandatperiod i rad.

Landskronas starke man Torkild Strandberg, gläds åt att hans parti blivit störst i kommunen.Bild: Patrik Renmark
Treklövern behåller makten och får fortsätta styra. Strax efter midnatt hade samtliga 23 distrikt räknats och Liberalerna hade då ökat till 34,5 procent och blivit största parti i kommunvalet.
Siffrorna var heller inte överraskande. I maj gjorde Novus en opinionsundersökning på tidningens uppdrag. Den talade för oförändrade styrkeförhållanden, och en trolig fortsättning på koalitionen L+M+MP.
Jubel på Liberalernas valvaka i Landskrona. Torkild Strandberg noterar valframgångarna, till höger Mattias Adolfsson, ordförande i individ- och familjenämnden.Bild: Patrik Renmark
Torkild Strandberg (L) har varit kommunstyrelsens ordförande de senaste tolv åren.
– Det här är ett fantastiskt valresultat, säger han om framgångarna i kommunvalet.
– Det är tveklöst Landskronas utvecklingspotential som bär frukt.
Stefan Olsson (SD) hoppades tidigare under kvällen på fortsatt treklöverstyre med SD som vågmästare, partiets favoritposition.
Oppositionsrådet Jonas Esbjörnsson kan konstatera att Socialdemokraterna inte längre är största parti i Landskrona.Bild: Patrik Renmark
Socialdemokraterna är med 27,9 procents väljarstöd inte längre störst i Landskrona — vilket det varit oavbrutet sedan allmän rösträtt infördes.
– Det är en annan tid vi befinner oss i, som vi i socialdemokratin inte är immuna mot. Vi kommer igen, det har vi gjort förr, säger Jonas Esbjörnsson (S).
Vad gick fel?
– Det får jag återkomma till. Den analysen kommer vi att göra i morgon med verkställande utskottet och styrelsen.
Läs mer: SD:s stöd till makten i Landskrona har förstärkts
Kikki Lenander och David Lenander, från Vänsterpartiet i Landskrona respektive Svalöv, jublar på valvakan över partiets framgångar i riksdagen. Riktigt lika bra gick det inte lokalt.Bild: Patrik Renmark
Två partier som i Landskrona inte riktigt följt den starka medvinden i riksdagsvalet är Centerpartiet och Vänsterpartiet.
– Vi ser ju ändå ut att ha gått framåt, även om vi hoppats på mer. Men Landskrona är en svårjobbad kommun för oss, sa Kikki Lenander (V), överst på valsedeln.
Centern backar i Landskrona, men eftersom valkretsindelningen ändrats räckte det ändå till ett mandat i kommunfullmäktige, efter lång tid utanför.
Feministiskt initiativ kommer däremot inte in den här gången heller, andra valet man ställer upp i Landskrona.
Källa: Valmyndigheten.
Henric Molin, Erika Nilsson och Marko Huttunen på valvakan för Centerpartiet, som inte har ökat i Landskrona — men kommer in i fullmäktige ändå.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen