Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alliansen kan bli beroende av SD i Helsingborg

Helsingborg står inför samma läge som 2010, inget block får egen majoritet i fullmäktige och ska Alliansen regera krävs SD:s passiva stöd. Men det blir inte gratis.

SD:s Michael Rosenberg är beredd att stötta både blåa och röda förslag om de går i linje med vad SD tycker.Bild: Sven-Erik Svensson
Formellt är det inte avgjort vilket av de två minoritetsblocken som ska bilda ”regering” i Helsingborg. Men Peter Danielsson, M, ser egentligen inga frågetecken. Han utgår ifrån att de fyra borgerliga partierna ska styra.
– Vi fick det stöd av väljarna som innebär att vi kan ta taktpinnen och forma ett nytt styre i alliansen, säger han.
Utsikterna för en blocköverskridande koalition i Helsingborgs rådhus är därmed inte ljusa. Den moderatledda alliansen avvisar Socialdemokraternas utsträckta hand, vilket väcker besvikelse i det lägret.
– Det är olyckligt att de stänger dörren för samarbete redan dagen efter ett oklart val, säger Jan Björklund och fortsätter:
– De kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna i varje omröstning.
Peter Danielsson blir inte svaret skyldig:
– Det är uppenbart att S blir allt mer desperata. Vi avser att agera som vi gjorde mandatperioden 2010-14, det vill säga lägga fram väl beredda förslag som kommunfullmäktige får ta ställning till. Sedan får vi alla respektera de beslut som kommunfullmäktige fattar.
Sverigedemokraterna är förstås inte omedvetna om läget.
– Om vi ser att ett block eller parti lyfter frågor som vi sympatiserar med kan vi stödja dem oavsett om det är rött eller blått, säger Michael Rosenberg.
Men SD har också egna frågor man vill ha gehör för. Exempelvis att förbjuda tiggeri och bönerop genom ordningsstadgarna samt att införa kommunala ordningsvakter. Man vill också se att det kommande budgetförslaget innehåller delar som Sverigedemokraterna sympatiserar med.
– Ser vi inte att det finns någonting kan vi lika väl fälla, säger Michael Rosenberg.
Nu väntar ett antal veckor med samtal och förhandlingar inför fullmäktige den 23 oktober. Och trots att de inte kommer att få egen majoritet är det de fyra partierna i alliansen som samtalar och gör upp om olika poster i nämnder och styrelser.
– Vi har olika ingångsvärden i olika frågor och vi diskuterar tillsättning utifrån det, säger Peter Danielsson.
Miljöpartiet hålls utanför diskussionerna vilket Michael Rosenberg uppskattar:
– Ett av de stora glädjeämnena är att Miljöpartiet förlorar hälften av sina mandat. Det borde innebära att deras platser som ordförande, vice ordförande och kommunalråd är borta. Deras inflytande kommer att vara helt borta i stan och det är väldigt glädjande.
Trots att partierna i Alliansen klart och tydligt sagt att man inte vill styra med Socialdemokraterna, så hoppas Jan Björklund ändå att det ska gå att samarbeta.
– Situationen manar till eftertanke, jag tycker att vi i lugn och ro ska analysera läget och sedan försöka hitta en framkomlig väg.
Men Peter Danielsson är inte lika samarbetsvillig:
– Det gör mig lite irriterad att solen snurrar så mycket kring Socialdemokraterna.
Läs också Moderaterna vill fortsätta styra trots minoritet för alliansen i Helsingborg
Läs också Borgerliga småpartierna vill styra Helsingborg med M – trots att S är störst
Läs också Fördel Alliansen och Peter Danielsson – trots allt
Läs också SD går starkast framåt: ”Vår dörr är öppen”
Gå till toppen