Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

David Ahlin: "Moderaterna är idag ett splittrat parti."

Ulf Kristersson (M) på valvakan.Bild: Henrik Montgomery/TT
Redan för två år sedan kunde man skönja konturerna av nattens valresultat.
Efter ett kaotiskt år med rekordstor invandring och hastigt beslutad tvärvändning i flyktingpolitiken undrade många svenskar hur det egentligen stod till med landets ledning. Missnöjet och vreden bubblade. Väljarnas förtroende för både riksdagen och regeringen hade sjunkit. Stödet för regeringspartierna hade minskat och knappt en fjärdedel av väljarkåren gav regeringen godkänt betyg. Dessutom hade pessimismen börjat sprida sig. Fler än hälften svarade att utvecklingen i Sverige gick åt fel håll. Knappt var fjärde, i huvudsak regeringspartiernas egna väljare, tyckte att saker och ting utvecklades i rätt riktning. Oavsett vilka siffror man tittade på så blev slutsatsen densamma. Förtroendet för politiken hade fått sig en törn.
Under Almedalsveckan 2016 vajade svenska fanor på scenen och partiledarna talade om att i Sverige, här gäller minsann svenska värderingar. Britterna hade just röstat för att lämna EU efter en kampanj som handlade om migration och gränskontroll. Växande klyftor inom länder, mellan rika städer och fattigare landsbygd, började synas i valresultaten. De nationalistiska vindarna som blåste i Europa kändes nu även i Sverige. Där sattes scenen och sammanhanget för årets riksdagsval.
Regeringen Löfven, som 2014 gått till val på välfärdssatsningar, hade fått lägga allt fokus på flyktingkrisen. För att få chans på en till period så gällde det att övertyga väljarna att man återtagit kontrollen. Ordnad och begränsad flyktingmottagning. Tuffa tag mot gängbrottsligheten. Koll på ekonomin och satsningar på välfärden. Det blev linjen under de sista två åren.
Trots regeringens svaga siffror så lyfte det inte för alliansen. När moderatledaren Anna Kinberg Batra i januari 2017 började svaja om samarbete med Sverigedemokraterna så spred sig osäkerheten bland väljarna. Vad menar hon? Vad vill Moderaterna? På några månader rasade stödet för Moderaterna från i snitt 23 procent till strax över 15. I maj 2017 skiljde det två procentenheter mellan M på 15 och C på 13.
Kinberg Batra manövrerades ut och Ulf Kristersson tog över. Men osäkerheten finns kvar. Beskeden om Sverigedemokraterna blir olika beroende på vem som uttalar sig. Moderaterna är idag ett splittrat parti, mellan de som vill gå den danska vägen och använda SD som underlag för regerandet och de som tar avstånd från sådana idéer. Splittringen är också geografisk. M i Stockholm och M i Skåne drar åt olika håll.
Nu har Sverige röstat. Moderaterna går tillbaka med ca 3,5 procentenheter och tappar mest av alla partier. De partier som drog upp en tydlig gräns mot SD-inflytande gjorde bra val. S tappar, men mindre än förväntat.
För många väljare handlade valet till slut om Sverigedemokraterna. Ska SD ges makt och inflytande i Sverige? En majoritet av Sveriges väljare har röstat på partier som svarar ett klart och tydligt nej.
Gå till toppen