Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter valrysaren: detta vet vi

Kommer statsminister Stefan Löfven (S) att sitta kvar? Får Sverigedemokraterna ökat inflytande? Och vem kommer att regera med vem? Många frågor saknar svar när förhandlingarna inleds. Detta vet vi just nu: Mycket arbete återstår innan Sverige har en ny regering. Här är några av hållpunkterna den närmaste tiden:

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) sitter kvar – trots ett dåligt resultat.Bild: Claudio Bresciani/TT

Stefan Löfven avgår inte

Trots Alliansens krav på statsminister Stefan Löfvens avgång, meddelade han sent på valnatten att han inte avgår.
– Det finns ingen sida som har fått egen majoritet... Så oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, sade han i sitt tal till anhängarna.
Regeringen kommer att sitta kvar de kommande veckorna fram till riksdagens öppnande, meddelade Stefan Löfven.

Inget block får majoritet

Som det ser ut just nu får inget av blocken egen majoritet. Enligt det preliminära valresultatet får de rödgröna 144 mandat och Alliansen 143.

De två största partierna tappar

Socialdemokraterna gör ett historiskt dåligt val. Deras preliminära 28,4 procent är 2,6 procentenheter lägre än valresultatet 2014. Moderaterna blir största förloraren om man jämför med valet 2014. Partiet backar från 23,3 procent 2014 till preliminärt 19,8 procent.

SD fortsatt tredje största parti

Sverigedemokraterna ökar mest av alla riksdagspartierna och får preliminärt 17,6 procent av rösterna, jämfört med 12,9 procent 2014. Sverigedemokraterna behåller därmed sin roll som det tredje största partiet i Sverige och även sin roll som vågmästare i riksdagen. Alla de övriga partierna säger dock nej till samarbete med SD.

Inget riksdagsparti åker ur

I opinionsmätningarna hade Kristdemokraterna länge legat under fyraprocentspärren, men partiet lyckades samla kraft och får preliminärt 6,4 procent av rösterna. Miljöpartiet klarade spärren, men ser ut att falla från 6,6 procent till 4,3 procent. Liberalerna gjorde ett liknande resultat som 2014 och landar preliminärt på 5,5 procent.

Definitivt resultat på fredag

Bland de röster som ännu inte räknats finns utlandsröster och en del förtidsröster. I förra valet var det tillkommande rösterna 192 047 stycken. Eftersom så få röster skiljer blocken kan dessa röster vara avgörande. Ett uppdaterat valresultat kommer på onsdag medan det slutgiltiga resultatet är att vänta på fredag. 1979 avgjorde de tillkommande rösterna till de borgerligas fördel.

Riksdagen öppnar

Den 25 september öppnar riksdagen och då ska ledamöterna välja talman och vice talmän för perioden 2018–2022. Praxis har sedan 1982 varit att talmannen väljs från det största partiet i den grupp av partier som har majoritet.
Talmannen är den som lägger fram ett förslag på vem som ska bli statsminister och om Löfven sitter kvar kommer en statsministeromröstning att äga rum. Alliansen har gått ut med att man kommer att rösta emot Löfven som statsminister.

Att få igenom sin budget

Regeringen måste presentera sin budget för riksdagen senast den 15 november. En budget behöver inte få en majoritet av rösterna i riksdagen, men den måste bli störst för att inte kunna utmanas av oppositionens budget. Sverigedemokraterna valde att inte stödja den rödgröna budgeten 2014, vilket ledde till regeringskris och hot om extra val. I samband med det uppstod decemberöverenskommelsen (DÖ), som skulle underlätta för en minoritetsregering att regera. Överenskommelsen blev dock inte långvarig och föll i oktober 2015.

Beslut om extra val

Om statsministern inte får igenom sin budget kan man utlysa nyval, men det kan göras först tre månader efter riksdagens öppnande. Valet måste sedan äga rum inom tre månader från det att statsministern utlyst valet. Att ett nyval sker i Sverige är väldigt ovanligt, senast det hände var 1958.
Gå till toppen