Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU: Folket har röstat

"Fritt och demokratiskt" är än så länge EU-kommissionens enda kommentar om valet i Sverige. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Det jämna och oklara valresultatet gör också att omvärldens officiella kommentarer än så länge är högst försiktiga.
Från EU har ännu varken kommissionsordförande Jean-Claude Juncker eller permanente rådsordföranden Donald Tusk kommenterat det svenska valet. I stället kommer det hittills enda uttalandet från kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.
– Det svenska folket har naturligtvis röstat, fritt och demokratiskt och vi har förtroende för att den regering som kommer att bli resultatet, i enlighet med landets konstitutionella process, kommer att fortsätta Sveriges starka åtaganden för EU, säger Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.
Från de europeiska socialdemokraternas takparti, PES, kommer å andra sidan gratulationer.
"Den här segern ger energi åt att alla europeiska socialdemokrater i ett läge där polariseringen är stark och extremhögern växer i hela Europa", skriver PES-ordföranden Sergej Stanisjev, tidigare premiärminister i Bulgarien, i ett uttalande.
Gå till toppen