Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försvagat M vill fortsätta leda Höganäs

Moderaterna tappar tre mandat och måste luta sig hårdare mot allianskollegerna. Men kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) tror inte det ska bli svårare att styra.

Ulf Molin (C), Louise Stjernquist (L), Fredrik Johannesson (KD) och Peter Schölander (M) i Höganäsalliansen vill fortsätta att samarbeta.Bild: Anders Malmberg
Det är dagen efter valet och valvakor. I Höganäs visar det preliminära valresultatet att det dominerande partiet Moderaterna förlorar tre mandat. Ett vardera gick till Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
– Vi hade hoppats på bättre, men det är ganska hyfsat. Vi hamnade på det som vi kalkylerat med, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).
Partiet backade 6,3 procentenheter, men är fortfarande med sina 39,3 procent ungefär dubbelt så stora i Höganäs som på riksplan.
I det nya kommunfullmäktige måste nu Moderaterna, med sina 16 mandat, luta sig lite hårdare mot kollegerna i alliansen. Tidigare har det räckt att få med sig Centern för att få majoritet, nu måste man ha med sig även KD.
Och så finns det tre mandat hos Liberalerna, men de är Peter Schölander mer osäker på.
– Det är väl ingen hemlighet att det oftast är de som har en avvikande mening i alliansen, säger han.
Tror du det kommer att påverka politiken att ni måste ha fler med er?
Kommunalrådet Peter Schölander (M) under söndagens valvaka i Höganäs.Bild: Maria Berkmo
– Vi har alltid varit extremt samspelta med KD och C här i kommunen. Vi har lätt för att komma överens. Jag tror inte det får några större återverkningar.
Centern fick 8,5 procent av rösterna, en ökning med 3,8 procentenheter.
– Det känns jättebra, det var längesen vi var så starka. Nu är vi största partiet efter M i alliansen, sett till procent. Det innebär en stabilare plattform när vi ska förhandla och diskutera framöver, säger Ulf Molin (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Nu kommer alliansen att träffas och börja förhandla om de olika posterna, som kommunalråd och ordförande i nämnder. Den 15 oktober ska en ny kommunstyrelse tillträda.
Liberalerna landade i söndagens val på nästan exakt samma nivå som i förra valet. Partiet behåller sina tre mandat i Höganäs.
– Generellt är jag nöjd, på vissa ställen har vi gjort ett fantastiskt val, säger Louise Stjernquist (L).
I valdistriktet Viken Södra, gamla Viken, gick partiet upp med 15 procentenheter till 25,4. Där tappade Moderaterna lika mycket. Antagligen på grund av den långa striden om hur höga hus det ska byggas på Potatisåkern.
I detaljplanen som tagits i fullmäktige tillåts 4,5 våningar. Liberalerna reserverade sig och ville ha högst tre.
– Antagligen spelar vår åsikt om hur och var man bygger ganska stor roll. Men jag tror också att vår skolpolitik påverkar, säger Louise Stjernquist (L).
Är det självklart att ni ska vara med i allianssamarbetet?
– Partierna har sina hjärtefrågor som man inte kan förhandla bort. Och det gäller även Liberalerna. Men vi är beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet, säger Louise Stjernquist.
Aina Johansson, Mikael Bendz, Louise Stjernquist och Ulrika Adsersen på Liberalernas valvaka i Höganäs.Bild: Maria Berkmo
En starkt bidragen orsak menar han är bytet på kommunalrådsposten. Peter Schölander tog över posten efter Péter Kovács (M) i mars 2017.
–  Visst hade jag velat ha fler röster, men Péter var skitduktig. Jag känner det inte som en stor personlig besvikelse utan att det är ganska naturligt.
Péter Kovács är inte överraskad över valresultatet.
– Jag hade på känn att det skulle gå på det hållet. Förtroendet för oss i Viken har minskat markant, det vill jag tillskriva diskussionerna om Potatisåkern.
Men han är förvånad över SD:s framgång.
– Jag kan inte förstå det. I Strandbaden kan flyktingboendet på Margreteberg ha spelat en roll, säger Péter Kovács.
Socialdemokraterna i Höganäs minskade med 1,4 procentenheter till 18,2.
–Det är en stor besvikelse. Rikstrenden slår igenom lite här i Höganäs också. Även om vi är mer förskonade från ytterlighetspartierna, säger oppositionsrådet Lennart Nilsson (S).
Han tycker dock det är bra att S i Höganäs behåller sina åtta mandat. Eftersom Moderaterna tappat mandat, ser Lennart Nilsson en möjlighet att få lite mer gehör för sin politik.
– Vi får testa och se, säger han.
Gå till toppen