Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fortfarande inget block med majoritet i Landskrona

Den styrande koalitionen har stärkts i valet till kommunfullmäktige – men ändå inte tillräckligt för att få styra på egen hand.

I förra valet var det först dött lopp mellan koalitionen treklövern L+M+MP och vänsterblocket S+V, 20 mandat vardera. Båda blocken lyfte fram sina egna kandidater till ordförandeposterna, men kommunfullmäktige gav makten till de blågröna. Det var en sluten omröstning, men siffrorna talade för att det var med SD-stöd som Torkild Strandberg (L) kunde fortsätta som kommunstyrelsens ordförande.
Läget är lite annorlunda efter detta val. I och med Liberalernas uppgång blir treklövern klart störst, med 24 mandat, mot de 16 mandat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet preliminärt samlar ihop.
Har ändringen av styrkeförhållandet någon betydelse för politiken?
– Nej, valresultatet är ett tydligt gillande av den inriktning vi har haft under de här åren. Men röstningsmässigt innebär det ju ingenting, säger Torkild Strandberg.
Läs också Starkare Torkild-effekt än någonsin
Inte ens om både Miljöpartiet och Centern – osannolikt nog – skulle bilda en koalition med de två röda partierna blir de större än Liberalerna och Moderaterna ihop.
Men någon borgerlig tvåpartikoalition är inte aktuell för Strandberg:
– Vi har gått till val på en fortsättning på treklövern, och jag har ingen anledning att omvärdera det.
– Det har också något slags värde att det finns en bredd i den konstellation som ska styra, säger Torkild Strandberg.
Inför det här valet presenterade treklövern i förväg fem punkter där man är överens, bland annat trygghetsboenden, solceller och skola på lördagar.
Jonas Esbjörnsson (S) ser inga förutsättningar för att utmana den styrande koalitionen.Bild: Patrik Renmark
Kommer ni att utmana om makten den här gången?
– Nej. Det skulle vara om Moderaterna plötsligt skulle säga att de vill vara med oss. Det är inte troligt, säger Jonas Esbjörnsson (S), kommunalråd.
Han ser inte heller att valresultatet leder till annat än en fortsättning på nuvarande politik.
– Man kommer att köra på som hittills. Blockpolitiken blir ju inte mindre i och med det här. säger Esbjörnsson.
Enligt det preliminära valresultatet får Centerpartiet sitt första mandat i Landskrona kommunfullmäktige på länge, trots att man backade. Röstdelningen var för övrigt stor bland sympatisörerna: dubbelt så många Landskronabor röstade på Centern i riksdagsvalet som i kommunvalet.
Finns anledning att bjuda in Centerpartiet till er koalition?
– Den frågan är för tidigt väckt. Vi kommer att träffa dem, men vilken roll de kommer att spela återstår att se, säger Torkild Strandberg.
Med eller utan Centerpartiet saknas ändå ett eller två mandat för att treklövern ska få egen majoritet i kommunfullmäktige, minst 26 mandat av 51.
Alltså fortsätter SD att vara den tunga på vågen som hittills stött treklöverns förslag till allra största delen.
Sven Svederberg (C) på partiets valvaka i Landskrona.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen