Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förtidsröster och utlandssvenskar kan avgöra valet

Dött lopp mellan blocken – men alla valsedlar har ännu inte räknats. På onsdag kan utlandssvenskar och förtidsröster avgöra valet.

– Vi vet sedan gammalt att de röster som är kvar att räkna till på onsdag, då slutresultatet är klart, brukar innebär att S tappar en eller två tiondelar. Förra valet tappade de två tiondelar och M vann en tiondel, säger statsvetaren Sören Holmberg till SVT.
Han syftar på röster från svenskar utomlands och förtidsröster. De ska räknas på onsdag. Totalt var det 192 000 röster som kom in i efterhand förra valet.
Den slutliga rösträkningen sker hos länsstyrelserna, då även personrösterna räknas. När alla röster för riksdagsvalet räknats färdigt fastställer Valmyndigheten vilka ledamöter och ersätter som får ta plats i riksdagen.
Tidigast fredagen, 14 september, presenteras det slutliga valresultatet för val till riksdagen, enligt Valmyndighetens hemsida.
Gå till toppen