Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Här blev partierna störst och minst

Störst i Munkfors och minst i Danderyd. Störst i Danderyd men minst i Dorotea. Här är kommunerna där partierna fick sitt största och minsta stöd i riksdagsvalet.

När resultaten från nästan alla landets valkretsar har kommit in är det tydligt att värmländska Munkfors är den kommun där Socialdemokraterna får störst stöd i riksdagsvalet.
Över hälften, 52,8 procent, av riksdagsrösterna i kommunen gick till partiet. I valdistriktet Munkfors centrala fick Socialdemokraterna hela 60,8 procent av rösterna.
Lägst stöd har Socialdemokraterna i Danderyd norr om Stockholm, där bara 8 procent av väljarna röstade på S till riksdagen. I Danderyd är det i stället Moderaterna som gäller och partiet får där sitt största riksdagsstöd med 41,7 procent av rösterna. I valkretsen Södra Djursholm får partiet 56,3 procent av rösterna i riksdagsvalet.
Moderaternas lägsta stöd noteras i Dorotea kommun där bara 5,9 procent av väljarna stöder partiet.
Även Sverigedemokraterna sticker ut när man ser hur rösterna i riksdagsvalet faller i de enskilda kommunerna. SD får hela 39,4 procent av rösterna i skånska Sjöbo. I valdistriktet Fränninge noterar SD 44,3 procent av rösterna till riksdagsvalet. I Umeå kommun lyckades partiet däremot bara locka 8,6 procent av väljarna.
Feministiskt initiativ fick bara 0,4 procent av rösterna i riket. Partiet får störst stöd I Vilhelmina, där 2,2 procent röstade på dem. I Vellinge fick Fi bara stöd av 0,1 procent av väljarna – vilket i absoluta tal blir 32 röster.
Fakta

Partiernas bästa och sämsta kommuner

Parti Högst andel röster Lägst andel röster

Socialdemokraterna Munkfors 52,8% Danderyd 8%

Moderaterna Danderyd 41,7% Dorotea 5,9%

Sverigedemokraterna Sjöbo 39,4% Umeå 8,6%

Vänsterpartiet Pajala 20,1% Vellinge 1,3%

Centerpartiet Åre 21,9% Bromölla 3,2%

Kristdemokraterna Öckerö 19,6% Gällivare 3,3%

Liberalerna Danderyd 11,3% Strömsund 1,1%

Miljöpartiet Lund 9% Norsjö 0,9%

Feministiskt initiativ Vilhelmina 2,2% Vellinge 0,1%

Källa: Valmyndigheten

Gå till toppen