Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här träffas Alliansens ledare för att ta över makten i Ängelholm

Styra i minoritet eller söka samarbete med Miljöpartiet? Det är frågan som den borgerliga Alliansen i Ängelholm nu ska ta ställning till. På måndagen träffades partiledarna.

Dagen efter valet träffas Alliansens ledare hemma hos Robin Holmberg (M). Närmast honom Linda Persson (KD), Liss Böcker (C) och Charlotte Engblom (L).Bild: Niklas Gustavsson
I ett av radhusen på Skörpabäcken läggs den första grunden till ett maktövertagande i Ängelholm. Hemma hos oppositionsrådet och Alliansledaren Robin Holmberg (M) har de övriga partiledarna i fyrklövern samlats, trötta och lite slitna efter en lång valvaka in på småtimmarna.
– Men vi är glada för resultatet, säger Liss Böcker (C).
Upplagt för maktskifte, men hur ska det ske? Robin Holmberg (M) tar ett första resonemang med Linda Persson (KD, Liss Böcker (C) och Liberalernas Sonny Rosén och Charlotte Engblom.Bild: Niklas Gustavsson
Samtliga Allianspartier i Ängelholm gick fram i valet, och Moderaterna återtog platsen som största parti. Men det räcker ändå inte till en egen majoritet i kommunfullmäktige.
– Så här ser det ut på många håll i Sverige just nu. Men vi är väldigt nära, säger Robin Holmberg. Alla röster är ännu inte räknade. Möjligen kan KD ta ytterligare ett mandat från EP.
– Vi var förargligt nära, bara 0,1 procent från att gå upp från två till tre mandat, säger Linda Persson (KD).
Regera i minoritet eller söka samarbete med Miljöpartiet? Robin Holmberg (M) vill att Alliansens partier ska fundera på saken för att komma fram till rätt beslut.Bild: Niklas Gustavsson
Robin Holmberg är försiktig, men scenariot han nämner kommer troligen aldrig att bli aktuellt:
– Det krävs att alla andra partier i kommunen går ihop för att få egen majoritet.
Hur tänker ni i Alliansen?
– Vi måste nu överväga om vi ska styra i majoritet eller om det behövs ytterligare ett parti, säger han.
Samtliga Allianspartier i Ängelholm gick framåt i valet. Fr v Rovin Holmberg (M), Linda Persson (KD), Liss Böcker (C) och Charlotte Engblom (L).Bild: Niklas Gustavsson
Miljöpartiet slöt upp bakom Alliansen i vintras i försöket att ta över makten från Socialdemokraterna. Men att ingå ett samarbete är ingen självklarhet för Alliansen. Samtliga partier i Alliansen ska nu dryfta frågan internt bland medlemmar för att komma fram till en välgrundad ståndpunkt.
– Vi får väga för- och nackdelar med olika scenarier och se vad som är rimligt, säger Robin Holmberg.
Källa: Valmyndigheten.
Gå till toppen