Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hinder för Airbnb i Sverige

Det blir ingen okontrollerad expansion av professionell uthyrning via Airbnb i Sverige, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Våra svenska regler för bostäder innebär ett hinder för den explosion av proffsuthyrare som finns i Europa.

Systemet med bostadsrättslägenheter och hyresrätter i Sverige gör att svenskar inte har tillgång till flera lägenheter att hyra ut, som i exempelvis Oslo, där man mest har ägarlägenheter. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
På andra håll i Europa växer Airbnb explosionsartat, och på flera håll, som i Barcelona, Berlin och i Paris upplever invånare och politiker att hyresmarknaden förstörs genom hotellifiering av bostadsbestånden, och att hyrorna och bostadspriserna drivs upp.
Men så blir det antagligen inte här, enligt Martin Hofverberg, ekonomichef på Hyresgästföreningen. Han har undersökt hur Airbnb påverkat hyresmarknaden, och också jämfört med situationen i flera europeiska turiststäder.
– I Sverige medger inte upplåtelseformerna av bostäder att man har tillgång till flera lägenheter, och det gör att det inte kan bli den professionalisering av uthyrningen som i andra länder, förklarar han.
Läs också Nu får danska lägenheter hyras ut i max 70 dagar på Airbnb
I europeiska länder är den dominerande upplåtelseformen ägarlägenheter, där ägaren får göra vad han eller hon vill med sin lägenhet. Men det finns bara i liten omfattning här sedan 2009, och gäller då bara nyproduktion. De dominerande upplåtelseformerna i Sverige är hyresrätter och bostadsrätter, och i och med det kan få hyra ut den omfattning som ses i Europa.
– Den som bor i hyresrätt får inte hyra ut, och får inte heller ha flera hyresrätter.
I bostadsrättsföreningar är syftet med upplåtelsen i de flesta fall att man ska bo i sin lägenhet. I och med det finns möjligheter för föreningar att stoppa professionell uthyrning.
– Men det regleras i stadgarna, och det är inte någon hård lagregel. Det finns en del föreningar som tillåter uthyrning, säger han.
Det visar sig också att de flesta föreningar tycks vara emot att lägenheter hyrs ut i stor omfattning. Fastighetsägarna har frågat ett urval av sina medlemmar, och 66 procent är mycket negativa till korttidsuthyrning.
– Det handlar om allt från portkoder och nycklar som är på vift till att det blir otryggt för dem som bor, med spring i trappor och fester som är svåra att få stopp på, säger Johan Flodin på Fastighetsägarna.
Det stora flertalet av föreningarna verkar vilja hindra korttidsuthyrning, konstaterar Johan Flodin.
I och med det kommer inte Airbnb att kunna expandera på samma sätt som i exempelvis Berlin eller Barcelona, tror Martin Hofverberg, och Johan Flodin är inne på samma linje.
– Så länge vi inte har ägarlägenheter här så kommer det bara bli uthyrning i mindre omfattning, som när folk är borta under semestrarna, säger Martin Hofverberg.
Fakta

Dubbelt så vanligt i Oslo

I Oslo är den vanligaste upplåtelseformen ägarlägenheter. Där är Airbnb betydligt mer framgångsrikt än i Sverige. Den 20 juni i år fanns 4200 aktiva hyresobjekt ute, vilket motsvarar 1,4 procent av beståndet. Antalet aktiva värdar var 3500, vilket innebär 25 procent hyr ut fler än ett objekt.

I Stockholm var motsvarande antal 1330, vilket motsvarar 0,54 procent av bostadsbeståndet. Bara 16 procent av värdarna hyrde ut fler än ett objekt.

Källa: Hyresgästföreningen

Gå till toppen