Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunalrådet Jonny Cato Hansson (C) slutar – kommer in i riksdagen

Jonny Cato Hanssons politiska kometkarriär fortsätter. Riksdagen är nästa steg för 24-åringen. Det är oklart vem som ersätter centerpartisten som kommunalråd i Helsingborg.

Jonny Cato Hansson (C) är redo för riksdagen.Bild: Sven-Erik Svensson
När Jonny Cato Hansson (C) tillträdde som kommunalråd 2014 gjorde han det som landets yngsta manliga någonsin.
Ett par år in i mandatperioden blev den nu 24-årige centerpartisten dessutom ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Han tog över efter Maria Nilsson som lämnade uppdraget i förtid.
Nu väntar nästa steg. Centerpartiets framgångar ser ut att ge nio nya mandat i riksdagen. Jonny Cato Hansson räknar med att få ett av dem, såvida inte personrösterna skulle ändra något.
– Jag är oerhört glad, säger han.
Vad är det första du tänker göra i riksdagen?
– Min bild är att vi ska rösta bort Stefan Löfven som statsminister.
Jonny Cato lämnar alla sina kommunala uppdrag, men tänker fortsätta att vara engagerad i Centerpartiet i Helsingborg. Ett uppbrott blir det hur som helst.
– Jag kommer att sakna alla fantastiska medarbetare på vård- och omsorgsförvaltningen och i rådhuset.
Juni 2017. Personalen dök inte upp – då tog Brita Pyk, 101, hand om gympapasset på Valltorp. Hon är en av dem som har kritiserat den privata driften.Bild: Tom Wall
Men det har också stormat kring Jonny Cato Hansson.
Vård- och omsorgsnämndens beslut (majoriteten) att privatisera fyra vårdboenden – fattat innan han tillträdde – har sedan starten i december 2016 fått omfattande kritik från boende, anhöriga, personal och den politiska oppositionen. Inte minst gäller det Valltorp (Attendo) där det vittnats om färre personal, sämre mat och uteblivna aktiviteter.
”Oacceptabelt” kunde också Jonny Cato Hansson konstatera om driften. Han backade upp stadens krav på förbättringar. Åtgärderna godkändes sedan och Attendo fick fortsätta. Samma krav har nu ställts på bolaget gällande hemvård Öst.
– Det är bara att vara ärlig: vi har haft dåliga privata boenden och dåliga kommunala. Vi har jobbat stenhårt med att få ordning på det, och jag tror verkligen att vi lyckas med det, säger han.
Läs också Kritiserade Attendo får grönt ljus – fortsätter driva Valltorps vårdboende
Läs också ”Man undrar ju hur det ska bli, om det blir robotar som ska ta hand om en...”
Läs också Mer än varannan helsingborgare tycker att privata företag ska få driva äldreomsorg
Han summerar uppdraget som ett av de allra tuffaste.
– En sak som jag är väldigt stolt över är de två tillagningskök, på Lundhagen och Borgvalla, som vi har investerat i. Det ger en ökad kvalitet.
En fråga återstår: vem ska ersätta Jonny Cato Hansson som kommunalråd?
Han själv ger inga ledtrådar.
– Det är en fråga som vi behöver ta internt, det blir våra medlemmar som avgör det.
Fakta

Helsingborgare i riksdagen

Övriga förändringar när det gäller helsingborgare i riksdagen.

Moderaterna 2 mandat (-1) Mats Sander riskerar att mista sin plats. Förstanamnet Ulrika Heindorff kommer in. Förra valet stod hon på fjärde plats och fick ingen egen plats men har gått in som ersättare under mandatperioden.

Socialdemokraterna får 3 mandat (-1) Ola Möller blir ny i riksdagen och Yasmine Larsson sitter kvar.

Miljöpartiet mister distriktets enda mandat och Rickard Persson åker ur. Kommunalrådet Annika Román kandiderade till riksdagen men kommer alltså inte in.

Sverigedemokraterna får 3 mandat (+1). Linda Lindberg har det ena mandatet. Pontus Andersson kan också komma in, men det är ännu inte avgjort.

Gå till toppen