Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöpartiet tappar stort – redo att förhandla med båda blocken

Efter två framgångsrika val har vinden vänt för Miljöpartiet. Partiet backar till fem procent men hoppas kunna hitta ett samarbete och sitta kvar vid makten i Helsingborg.

Marcus Friberg (MP).
Partiets kontinuerliga uppgång sedan 2002 är bruten. Partiet backar från 9,1 procent till cirka fem.
– Vi ser en nationell trend men vi vill kunna fortsätta bidra och hitta en möjlighet att vara med och styra. Vi har sagt att vi är beredda att samtala med alla partier utom SD, säger MP:s kommunalråd Marcus Friberg.
Med nästan alla distrikt räknade ser det inte ut som att femklövern som MP varit en del av den senaste mandatperioden får egen majoritet i kommunfullmäktige. Alliansen med MP får ihop 30 mandat, de rödgröna 25.
– Det ser ut som att det blir tre stora partier och fem små. Helsingborg hade mått bra av ett majoritetsstyre, säger Marcus Friberg.
Femklövern träffas redan på måndagen och Friberg räknar med att inleda samtal med andra partier under veckan.
Läget påminner om det vid förra valet, och även då startade mandatperioden med skilda åsikter om kommande byggen. Då var det Ångfärjetomten. Nu gäller det bland annat Mejeritomten, Landborgskopplingen och ett äventyrsbad.
I valet 2010 fick MP 8,6 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige, i förra valet ökade partiet till 9,1.
Gå till toppen