Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MP i Ängelholm öppet för samarbete med alla – utom SD

Trots valnederlaget ser Miljöpartiet ut att kunna behålla sina två mandat i Ängelholm. Men för att få inflytande krävs samarbete med andra partier. MP håller dörren öppen.

Karl-Otto Rosenqvist (MP) vill förhandla med fler än Alliansen för att se hur partiet kan få mest inflytande i miljöfrågor.Bild: Niklas Gustavsson
Jämfört med förra valet tappade Miljöpartiet 2,2 procentenheter i Ängelholm och valresultatet blev 3,3 procent av rösterna.
– Vi följer rikstrenden. Det är likadant i våra grannkommuner. Men vi är i alla fall glada för att behålla våra två mandat, säger Karl-Otto Rosenqvist.
Men med två platser i kommunfullmäktige blir inflytandet begränsat. Det är platser i styrelser och nämnder som MP vill komma åt, och det klarar inte partiet av egen kraft.
På måndagskvällen samlas Miljöpartiets styrelse för att komma fram till hur de ska gå vidare efter valresultatet.
2014 anslöt Miljöpartiet sig till valvinnaren Socialdemokraterna. Men något samarbete blev det aldrig.
2016 markerade MP sidbyte genom att ingå i en gemensam budget med dåvarande Treklövern.
Och i vintras ställde MP sig på Alliansens sida i ett försök till majoritetsskifte i Ängelholm.
Hoppas ni på en inbjudan från Alliansen?
– Viktigast för oss är ett samarbete där vi kan få ut så mycket miljöpolitik som möjligt. Lättast att påverka om man är i majoritet, men inte till vilket pris som helst. Vi är beredda att diskutera med alla partier – fast vi kommer inte att gå in genom SD:s dörr, säger Karl-Otto Rosenqvist.
Miljöpartiet kommer att ta hjälp av sina kollegor i Helsingborg och Skåne i valet av samarbetspartner.
– Det gäller att veta vad man kan komma överens om och hur man kan kompromissa. Det värsta scenariot är att bli klämd i någon fråga och fastna med fingrarna i dörren, säger han.
Gå till toppen