Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

MP i Åstorp åker ur fullmäktige – men V gör comeback

Stora förändringar i kommunfullmäktige efter gårdagens val. Miljöpartiet hamnar utanför kommunspärren med endast 1,7 procent av Åstorpsbornas röster.

I valet 2014 gick Miljöpartiet framåt i Åstorp med knappt en procentenhet. I år tappar de över två procentenheter och landar på 1,7 procent. Med den nya kommunspärren innebär det att partiet inte får något mandat i kommunfullmäktige.
– Som lokalavdelning hänger man mycket på hur det går i riks och det är det som slår igenom här, både sett till oss i MP och till V:s framgång, säger Jesper Lindström (MP), partiets förstanamn i Åstorp.
Läs också Sverigedemokraterna vinnare i Åstorp – kan bli största parti
För Vänsterpartiet, som inte ställde upp i kommunvalet 2014, gick det däremot bättre. Lokalt landade V på 2,5 procent av rösterna, vilket ser ut att ge dem ett mandat i fullmäktige.
– Det känns bra såklart. Resultatet ger oss en möjlighet att driva vår politik och dessutom får vi en helt annan insyn, säger Johan Bergkvist, Vänsterpartiets förstanamn i Åstorp.
Läs också Vänsterpartiet tillbaka i Åstorp
Han säger också att V absolut kan tänka sig att söka samarbete med övriga partier i kommunen, förutom en del av högerpartierna.
– Där är vår politik är för olika för att vi skulle kunna styra och driva kommunen ihop, säger han.
Medan Vänsterpartiets representant funderar på potentiella samarbeten i kommunen ser Miljöpartiets Jesper Lindström sig om efter något annat att engagera sig i.
– Jag sitter mandatperioden ut såklart. Men sen blir det en paus från politiken och sen får jag se hur jag ska göra, på något sätt kommer jag engagera mig, säger han.
Gå till toppen