Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Röster från ett valdistrikt i Höganäs redovisades fel

Det blev fel när rösterna skulle redovisas från ett av de 15 valdistrikten i Höganäs. Rösterna från riksdagsvalet redovisades som landstingsröster.

Kanslichef Niklas Åkerström Fogelmark tror inte att misstaget i vallokalen får någon större påverkan. Men konstaterar att ett misstag i vallokalen gjordes när rösterna skulle redovisas till länsstyrelsen.Bild: Sven-Erik Svensson
Under valnatten pågick ett intensivt arbete med att räkna röster i de 15 olika valdistrikten i Höganäs kommun. Meningen var att Kullabornas röster i riksdagsvalet skulle räknas först, sedan kommunvalet och sist landstingsvalet.
Den tågordningen gällde för alla, men redan tidigt på kvällen stod det klart att någonting hade hänt i ett av distrikten. Det tog mycket lång tid innan riksdagsvalet var redovisat i Höganäs NÖ - Väsby. Och först vid 00.30-tiden var valet till kommunfullmäktige klart.
Enligt kanslichef Niklas Åkerström Fogelmark begicks ett misstag när rösterna räknades i vallokalen.
– Det som hänt är att man redovisat fel när man rapporterat in till länsstyrelsen. Man ska fylla i uppgifterna på en viss blankett och sedan ringa in och uppge en viss id-kod och en pinkod. Rösterna i riksdagsvalet redovisades som landstingsröster, säger Niklas Åkerström Fogelmark.
– Det är lite olyckligt att valmyndigheten inte reagerade när det tredje valet redovisades först, fortsätter han.
Misstag begicks i en av vallokalerna i Höganäs, när rösterna skulle redovisas.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta innebär att hela det preliminära valresultatet för Höganäs inte är helt hundra.
– Det är en lite oklar bild. På riksdags- och landstingsplanet gör det ingen större skillnad, men i teorin kan det ha en liten effekt på kommunfullmäktige. Men det bör inte påverka mandatfördelningen.
Vad händer nu?
– Länsstyrelsen kommer att rätta till det. Vi har lämnat alla röster till länsstyrelsen där de ska räknas på nytt. På onsdag räknar vi med att få ett nytt preliminärt röstresultat.
På onsdag genomförs även räkning av poströsterna. Det sker i sessionssalen på stadshuset med start 09.30.
– Vi räknar även sent inkomna förtidsröster. Det handlar om ett par hundra röster till som ska räknas, säger Niklas Åkerström Fogelmark.
Gå till toppen