Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S i Region Skåne ger inte upp – vill locka L eller C till blocköverskridande styre

Regionrådet Henrik Fritzon (S) ger inte upp, trots att de rödgröna förlorade övertaget i Region Skåne. Han vill helst se ett blocköverskridande styre och hoppas locka L eller C.

– Jag tror att det vore det bästa för Skåne, och kommer att sondera intresset för det under måndagen, sade han dagen efter valet.
Enligt den preliminära rösträkningen gick makten över från rödgrönt styre till alliansen i Region Skåne. S och MP har med stöd av V nu 57 mandat, medan allianspartierna fick ihop 62. Sverigedemokraterna får 30.
Resultatet följer rikstrenderna ganska väl enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström.
– SD kommer förmodligen inte heller i regionen nöja sig med att passivt stödja en minoritet, utan att få något i utbyte, säger hon.
– Det blir ett enormt förhandlande och trixande framöver för att få ihop detta.
Henrik Fritzon (S) är regionstyrelsens ordförande fram till 14 oktober. Han hoppas fortfarande på att förhandla fram ett blocköverskridande styre i Region Skåne.Bild: Moa Dahlin
Fritzon, som själv styrt i minoritet, hoppas få hop ett bredare styre över sjukvård och kollektivtrafik i Skåne. Men för att få majoritet i regionfullmäktige (minst 75 mandat) krävs att S får stöd av fyra av de fem mindre partierna V, MP, C , L och KD. Det är en svår ekvation.
Liberalerna har tidigare gläntat lite på dörren. Övriga allianspartier är måttligt eller inte alls intresserade av ett S-samarbete.
– Alliansen är det som gäller för oss, säger Birte Sandberg, Centerns gruppledare.
– Alliansstyre är vårt första alternativ, säger Michael Anefur, Kristdemokraternas distriktsordförande.
Liberalernas gruppledare Gilbert Tribo konstaterar att alliansen nu ser ut att bli största block.
– Då utgår jag från att vårt partidistrikt kommer att peka på ett alliansstyre, säger Tribo, som däremot gärna inleder breda politiska samtal om vårdens viktiga frågor. För Liberalerna är högsta prioritet att förbättra villkoren för vårdcentralerna.
Läs också Vårdens kris är lång – väljarnas tålamod kort
Men Henrik Fritzon är mindre lockad av den sortens samtal.
– Det är klart att man kan göra upp i enstaka frågor, precis som vi gjort under denna mandatperiod. Men jag vill gå vidare och få ett mer bindande blocköverskridande styre, säger han.
Lyckas inte det så går S i opposition, konstaterar Henrik Fritzon.
Källa: Valmyndigheten
Carl Johan Sonesson (M) blir regionstyrelsens ordförande, om alliansen bildar nytt styre i Region Skåne. Diskussionerna startar under tisdagen, när alla partier haft tid att diskutera valresultatet med sina respektive länsorganisationer.
– Vi är det största blocket, det finns inga tveksamheter. Då kan jag inte se någon anledning för ett mittenparti att vilja gå över blockgränsen, säger han.
– Och jag hoppas att de rödgröna partierna respekterar att vi blev störst genom att, liksom vi gjorde, lägga ner sina röster när den politiska organisationen kommer upp i fullmäktige.
För Carl Johan Sonesson står åtgärder för att korta vårdköerna högst på dagordningen. Att förhandla med SD för att få igenom M-förslag om fler vårdval eller privatiseringar är inte aktuellt, understryker han.
Miljöpartiet har varit med och infört vårdval tidigare, när partiet ingick i femklövern tillsammans med allianspartierna.
– Jag kan inte spekulera i vad vi är beredda till. Men i samarbeten handlar det om givanden och taganden. Vi står fast vid att vi kan diskutera med alla partier utom SD, säger regionråd Mätta Ivarsson (MP).
Hon tror att både rikstrenden med MP:s tapp och fyra år i minoritetsstyre i Skåne ligger bakom tillbakagången i regionvalet.
– Vi är ett litet parti i ett minoritetsstyre. Därmed har det varit svårt för oss att nå ut med vilka frågor som vi i MP vill lyfta, säger Mätta Ivarsson.
Fakta

Det händer efter regionvalet

• 19 september. Preliminärt slutresultat, med alla utjämningsmandat fördelade. Helt sluträknat senast 24 september.

• 22 oktober. Deadline för förhandlingar om styret. Första sammanträdet med nyvalda regionfullmäktige, som väljer regionstyrelse och regionråd.

• 27 november. Fullmäktige. Skattesatsen för 2019 fastställs.

• 10-11 december. Budget för 2019 antas.

• 1 januari 2019. Hela den nya politiska organisationen är på plats, med nya ledamöter i alla nämnder.

Gå till toppen