Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S kan tappa fem mandat i Klippan – VF ta två

Det slutgiltiga valresultatet dröjer i Klippan, men redan nu kan kvalificerade gissningar göras.

Den preliminära mandatfördelningen i Klippan stämmer inte, eftersom de röster som lagts på det nya partiet Vår framtid Klippan hamnat i posten för alla övriga partier.
Bengt Svensson (M), tidigare kommunalråd i Klippan och ledamot i valnämnden, är irriterad på beslutet att inte särredovisa rösterna för VF. Han tycker ändå att resultatet är relativt tydligt.
– Jag är övertygad om att VF får två mandat. Men osvuret är alltid bäst, säger han efter att ha tagit med en uppskattad andel av rösterna för övriga partier i ett mandatfördelningsprogram.
Om det stämmer skulle de två mandaten komma från Moderaterna och Socialdemokraterna som i så fall skulle få sju respektive tio mandat.
Redan nu är det tydligt att Kristdemokraterna lite överraskande just nu ser ut att öka från två till tre mandat, trots en svag minskning med 0,1 procentenheter.
– Då får man komma ihåg att KD var mycket nära att få ett till mandat i förra valet, säger Bengt Svensson.
Källa: Valmyndigheten.
Av majoritetens partier var det bara Centern som går framåt, men betydligt mindre än rikstrenden. I mandatfördelningen gör det ingen skillnad.
Läs också Kö till alla vallokaler i Klippans kommun
Valdeltagandet såg inledningsvis ut att bli större i Klippan än tidigare val. Bland annat rapporterades det om köer vid alla vallokalerna.
Men när rösträkningen slutförts på valdagen stannade siffran på 76,7 procent vilket var 0,1 procentenheter lägre än vid valet 2014. Dock återstår fortfarande en del röster som räknas på onsdagen.
Gå till toppen