Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Så utses styret i Helsingborg

Socialdemokraterna är största partiet i Helsingborg och vill styra staden. Men det räcker inte med att vara störst – så här går det till när makten ska fördelas i Helsingborg.

Den 23 oktober sammanträder det nya kommunfullmäktige första gången.Bild: Sven-Erik Svensson
På kommunal nivå handlar det inte om att möta någon talman och få i uppdrag att bilda regering. Och sedan kanske bli nerröstad av en majoritet, varefter talmannen får ge någon annan i uppdrag att försöka.
Det är enklare på det lokala planet. Och så här går det till:
De olika partierna kommer att få mandat i kommunfullmäktige efter hur många röster de fick i valet. Det första fullmäktigemötet med de nya ledamöterna blir den 23 oktober.
– Vid det mötet kommer man att välja revisorer, kommunfullmäktiges presidium och en valberedning. Därefter ajournerar mötet sig, berättar Karin Runhagen som är kanslichef.
Att ajournera sig innebär att man tar en paus i mötet och under denna paus ska valberedningen få ihop ett förslag till hur kommunstyrelsen ska se ut och vilka som ska bli kommunalråd.
– Sedan fortsätter mötet med att valberedningen presenterar sitt förslag, säger Karin Runhagen.
I praktiken blir det så att fördelningen av poster i kommunstyrelsen också speglar hur helsingborgarna röstade i valet.
Under hösten kommer Helsingborg att styras av ett nytt kommunfullmäktige och nya kommunalråd men med den gamla sammansättningen av nämnderna.
– De nya nämnderna kommer att väljas vid ett senare tillfälle och träda i kraft efter årsskiftet, säger Karin Runhagen.
Även nämnderna kommer att spegla hur helsingborgarna röstade. Det vanliga är att de partier som styr lägger beslag på ordförandeposterna i de olika nämnderna. Har man en vice ordförande går den till oppositionen, men i stora nämnder med två vice ordförande går den första till den styrande majoriteten och den andra till oppositionen.
Innan de här formella besluten tas har det förstås varit en hel del förhandlingar och samtal mellan olika partier där man kommit överens om hur man ska agera och rösta.

Så många mandat får de olika partierna i det kommunfullmäktige, med förändringen från förra valet inom parentes.

Moderaterna: 18 (-1)
Centerpartiet: 3 (+1)
Liberalerna: 3 (-1)
Kristdemokraterna: 3 (+1)
Socialdemokraterna: 19 (0)
Vänsterpartiet: 3 (0)
Miljöpartiet: 3 (-3)
Sverigedemokraterna: 13 (+3)
Kommunfullmäktige har 65 ledamöter vilket innebär att det krävs 33 för att nå en majoritet.
Gå till toppen