Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Samtal mellan flera partier i Båstad efter valet

Vilka ska styra Båstad den kommande mandatperioden? Flera partier ingår i samtalen om ett nytt styre.

Moderaterna gick framåt i valet och tillsammans med allianspartierna C och L saknas bara ett mandat för att M, C och L ska få majoritet i kommunfullmäktige. Moderaternas gruppledare Johan Olsson Swanstein vill nu gärna se ett styre som ger stabilitet.Bild: Niklas Gustavsson
Ännu finns bara ett preliminärt valresultat, men redan nu går det att se vilket håll det lutar åt när det kommer till vem som ska styra Båstad.
Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna gick alla framåt i valet och får preliminärt tillsammans 20 mandat av 41 i kommunfullmäktige. Det saknas bara ett mandat för att partierna ska få egen majoritet i kommunens högsta beslutande församling.
Förhandlingar om det kommande styret väntar nu.
– Det kommer att bli några rundor. Sedan väntar vi på sluträkningen. Vi ska föra samtal i partiet, sedan får vi se på resterande del senare i veckan. Vi har sagt att vi vill vara med och ta ansvar för Båstad, säger Moderaternas gruppledare Johan Olsson Swanstein.
För honom handlar valresultatet om framtidshopp.
– Vi har fått ett styre som ger stabilitet. Vi önskar hitta en så bred överenskommelse som möjligt. Ju bredare och mer långsiktigt desto bättre, säger Johan Olsson Swanstein.
"Vi vill vara med och ta ansvar för Båstad", säger Johan Olsson Swanstein (M).Bild: Niklas Gustavsson
Kristdemokraterna når enligt det preliminära resultatet inte upp till nog med röster för att få ett mandat i fullmäktige. Det fattas i dagsläget cirka tio röster för detta.
Om partiet skulle få ett mandat innebär det att allianspartierna M, L, C och KD skulle ha egen majoritet om de skulle välja att samarbeta.
Thomas Andersson (L) utesluter inte något parti i det han kallar för oppositionen när det kommer till diskussionerna om nytt styre.
– Samtliga oppositionspartier gick framåt och det bäddar för att vi kan sätta oss ner och diskutera ett nytt styre. Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte utesluter något parti i oppositionen. Och då pratar jag om Moderaterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Thomas Andersson.
Partierna ska träffas för att prata.
– Det blir förutsättningslöst, säger Thomas Andersson.
"Vi har sagt att vi vill vara med och ta ansvar för Båstad" säger Johan Olsson Swanstein (M).Bild: Niklas Gustavsson
Ebba Krumlinde (C) ser det som självklart att Centerpartiet ska ingå när det kommer till att styra Båstad framöver.
– Vi får se vilka de övriga blir. Våran intention är att ha en bred dialog, säger Ebba Krumlinde.
Ingela Stefansson (S) säger att partiet har som mål att kommunen får ett stabilt majoritetsstyre.
– Nu börjar vi inleda förhandlingar. Vi har varit tydliga hela tiden... inte SD och inte BP. Vi står till det, säger Ingela Stefansson.
Miljöpartiet ska först träffas inom det egna partiet innan samtal förs med andra partier.
Bjärepartiet ser ut att tappa fyra mandat i fullmäktige jämfört med tidigare och går från 13 till 9.
I samband med partiets valvaka på söndagen var kommunalrådet Bo Wendt (BP) osäker på om partiet skulle kunna upprepa valresultatet från omvalet 2015. Han pekade bland annat på att det då var förhållandevis lågt valdeltagande jämfört med andra val och att det vid det tillfället enbart handlade om ett val till kommunen.
Sverigedemokraterna tappade blir enligt det preliminära resultatet av med ett mandat i fullmäktige. SD får då fyra mandat, exakt så många namn som stod på valsedeln.
Valdeltagandet till kommunfullmäktige i Båstad i år uppgick till nästan 83 procent. Vid omvalet 2015 var det drygt 62 procent som röstade.
Bild: David Nyman
Gå till toppen