Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD störst i Svalöv - och ställer krav på makt

Sverigedemokraterna är nu största parti i Svalöv och ställer krav på att få ingå i kommunstyret. Men valutgången skapar ett oklart parlamentariskt läge i Svalövspolitiken.

Teddy Nilsson, till vänster, vill bilda majoritet utifrån SD:s elva mandat men Olof Röstin (M), längst upp, och Lennart Pettersson (C) vill se andra konstellationer.
Partiets frammarsch på riksplanet ger även framgångar lokalt. Svalöv är nu landets fjärde starkaste SD-fäste.
Förstanamnet Teddy Nilsson tror också att de rider på den nationella trenden men tar samtidigt valutslaget som intäkt för att väljarna är nöjda med deras insatser i lokalpolitiken
SD ökade med tre till elva mandat och nu vill partiet vara med och bestämma.
– Jag går in i det med gott självförtroende. Vi är största parti och utgår från att det är möjligt att bilda en majoritet utifrån oss, säger Teddy Nilsson.
– Jag har under valrörelsen varit tydlig med att jag vill tala med alla partier men det har varit tyst.
Dagen efter valet är det inte heller något av de andra större partierna som vill prata med SD.
Jan Zielinski, S, vill fortsätta som ordförande i kommunstyrelsen och säger bestämt nej till samarbete med SD.Bild: Björn Lilja
– Nej, det är inte aktuellt, bekräftar kommunstyrelsens ordförande Jan Zielinski, S, som företräder valets förlorare.
– Den demokratiska processen har haft sitt, det accepterar jag. Nu har vi ett väldigt komplicerat läge, både i landet men framförallt i Svalövs kommun. Det finns ingen självklarhet med vare sig borgerlig allians eller det nuvarande samarbetet, säger Jan Zielinski.
Källa: Valmyndigheten
Det nuvarande färgstarka styret, S+MP+C+V+FI, backar från 20 till 17 mandat i fullmäktige och har inte längre egen majoritet. Kristdemokraterna som gör comeback i fullmäktige med ett mandat skulle kunna bli tungan på vågen men förstanamnet Aase Jönsson är högst tveksam till partisamarbete över blockgränserna
– Vi har hela tiden pratat om att bilda en borgerlig allians. Vi har varit glada för att det gått bra för oss på riks och region och inte hunnit fundera så mycket på det andra.
Centern backade från sju till sex mandat och ordförande Lennart Pettersson är besviken
– Jag vet inte vad vi skulle kunna ha gjort annorlunda, säger han.
Partiet kan få tillbaka sitt förlorade mandat efter onsdagens sluträkning av sena poströster. Något som i så fall kan gå ut över Feministiskt initiativ som under valnatten var ute ur fullmäktige, men fick tillbaka sitt enda mandat när man räknade in det sista distriktet, Stenestad–Kågeröd.
Lennart Pettersson säger bestämt nej till SD men håller i övrigt dörren öppen till både höger och vänster.
– Ambitionen är att vara med och styra, säger han.
Vilka partikonstellation och samarbetsformer som i så fall blir aktuella återstår att förhandla om. Det säger även Olof Röstin (M) som i somras kunde tänka sig att söka SD-stöd med Landskrona som förebild.
Läs också Borgerligt samarbete utmanar – kan tänka sig SD-stöd som i Landskrona
Samtidigt hoppas han att den borgerliga alliansen kan återförenas.
– Just nu har vi ett utsmetat läge, säger han apropå valresultatet.
Aase Jönsson är förstanamnet till KD:s stol när partiet gör comeback i kommunfullmäktige i Svalöv.Bild: PRIVAT
Gå till toppen