Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD största parti i riksdagsvalet Klippan

Både Socialdemokraterna och Moderaterna backar när Klippanväljarnas röster i riksdagsvalet räknats. Mest tappar Socialdemokraterna.

När riksdagsrösterna i alla nio valdistrikten i Klippan är räknade har Sverigedemokraterna fått 37,1 procent.
Väljarna verkar ha kommit från både Socialdemokraterna (21,3 procent) och Moderaterna (15,5 procent), där S tappar rejält i flera av sina kärndistrikt. Även Miljöpartiet följer rikstrenden och backar.
I förra valet röstade 46 procent av väljarna i Klippan Västra rött. Denna gång har andelen S-märkta röster av de omkring 1500 röstberättigade sjunkit till 34,2 procent. SD blir något större än S med 34,6 procent.
Störst andel av riksdagsrösterna får SD i Östra Ljungby-Stidsvig, 40,1 procent.
I Starka SD-distriktet Riseberga-Färingtofta röstade 38,2 procent av knappt tusen väljare på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet, en ökning med sju procentenheter. Mest bakåt gick Socialdemokraterna, nästan fyra procentenheter, och Centern som traditionellt varit stora i distriktet backade två procentenheter.
Med rikssiffrorna i ryggen hoppas SD öka även i Klippan. Det som avgör är vad SD-väljarna ger för betyg för den gångna mandatperioden, som inleddes med fyra av nio stolar tomma eftersom kandidaterna inte räckte till.
– Det har förstås skapat misstro. Det blir vår analys efter valet, hur duktiga har vi varit på att föra ut SD-politik lokalt. Vårt fokusområde är den pragmatiska lokalpolitiken. Det är där vi måste lyckas, säger SD:s lokale ordförande Jonas Luckman.
Hur resultatet blir i kommunfullmäktigevalet blir inte klart förrän senare under kvällen. I det lokala valet finns fler partier att välja på, vilket påverkar fördelningen.
Gå till toppen