Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Självkänslan har jag fått av pappa"

Det är nyfikenheten som ständigt tar henne framåt och öppnar dörrarna till nya världar. Bathina Philipson kom som flykting till Sverige när hon var liten, i dag ingår hon i kretsarna kring kungen. Att göra Sverige mindre segregerat är något hon brinner för.

Societetsprofilen och realitystjärnan Bathina Philipson fyller 40 år.Bild: Anders Wiklund/TT
När hon växte upp drömde hon om falukorv och köttbullar. Och om att ha bara ett enda syskon, en syster eller bror som var tyst och inte störde henne.
– Det var alltid så mycket ljud hemma, vi är nio syskon. Mamma lagade grytor hela dagarna och jag längtade så efter det som jag uppfattade som det vanliga i stället för min muslimska familj. Jag ville också ha pojkvän och korta kjolar.
Men i dag är hon glad, stolt och lycklig över att ha vuxit upp i det bullriga hemmet.
– Hur kunde jag vilja ha äcklig falukorv i stället för mammas gryta?
Hon skrattar. Det gör hon ofta. Hon beskriver sig själv som glad och hetsig. Drastisk och med en stor portion humor, skulle man också kunna tillägga. Och det är just de här egenskaperna som fört henne framåt i livet.
– Jag har alltid vetat att jag skulle bort från Uppsala där jag växte upp. New York eller Los Angeles var mitt mål. Att jag sedan skulle hamna 40 minuter bort med tåget trodde jag kanske inte, säger hon och gapskrattar.
Askungesagan om Bathina, född El Soudi, är väl känd för dem som följer med i kändisvärlden. När hon var 21 träffade hon finansmannen och miljonären Aje Philipson. Han var 35 år äldre, hade sex barn och umgicks i kretsarna kring kungen. Trots alla olikheter bestämde de sig för att satsa. Nu har de varit gifta i 18 år och har tre barn.
– Folk kallar mig social kameleont, men jag vet inte om det är rätt benämning. Jag är helt enkelt nyfiken och tycker om att prata med människor. Det är en kulturell grej tror jag, jag har fått med mig det hemifrån. "Är du full?", frågar folk om jag pratar med främlingar på gatan. Nej, jag är Bathina. Jag tycker om att lyssna på människor och hittar alltid något intressant hos alla.
Hon visste tidigt att hon ville stå framför kameran, och förutom att presentera väder har hon framför allt haft sin egen reality-show ”Bathinas skilda världar” som gick ut på att ifrågasätta våra fördomar om olika samhällsklasser. Tittarna fick också en inblick i såväl hennes liv på Östermalm som i den bullriga ursprungsfamiljen i Uppsala.
– Självkänslan har jag fått från pappa. Han har alltid stått upp för vem han är. Jag är kanske lite mer anpassningsbar än han. Jag skulle vilja säga att från den svenska kulturen har jag fått ödmjukhet.
Drivet att hela tiden veta mer, fråga människor och lyssna på deras berättelser har gjort att hon numera gör ”Bathina – en podcast” där hon bjuder in gäster som hon är nyfiken på och som hon tycker har något viktigt att säga om vårt samhälle.
– Det är mycket skratt och gråt också. Mina gäster har nästan alla en bakgrund i en annan kultur och deras erfarenheter är viktiga i det samhällsklimat som vi befinner oss i nu. Hur har de här människorna lyckats, hur har de blivit framgångsrika? Jag tror att svaret delvis kan göra Sverige till ett bättre land, mindre segregerat.
Förutom podden är det familjelivet hon ägnar sig åt.
– Jag lämnar och hämtar barn, tvättar och städar. Men jag vet att jag har det bra, jag lever ett privilegierat liv, det ska jag inte sticka under stol med. Jag behöver inte stressa på morgnarna eller släpa tunga Ica-kassar.
Att barnen hunnit bli ganska självständiga tycker hon är skönt.
– Det känns bra att bli äldre, att få stora barn. Jag känner mig lite klokare i dag än för tjugo år sedan. Man ser sällan vad man uppnått, utan stirrar sig blind på vad man inte gjort. Om jag fick ge ett råd till mig själv som tjugoåring så är det att inte se nederlag som nederlag utan som erfarenheter. Ingen går genom livet och tänker att det var felfritt. TT

Bathina Philipson

Aktuell: Fyller 40 år den 10 september.
Familj: Gift med Aje Philipson. Tillsammans har de barnen Axel 13, Hugo 10, och Märta, 9.
Bor: I Stockholm.
Gör: ”Bathina – en podcast”, har tidigare varit väderpresentatör på TV3, samt medverkat i tv-programmen "Bathinas skilda världar", ”Det stora fågeläventyret” och ”Tror du att jag ljuger”.
Det blir jag lycklig av: ”Trygghet. Att ha familjen omkring mig. Och av att resa. Petra i Jordanien var en fantastisk upplevelse.”
Det är jag rädd för: ”Framtiden. Vad som händer med vårt klimat. Och artificiell intelligens, robotarna är redan smartare än oss människor.”
Gå till toppen