Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stiltje för Vänsterpartiet – hoppades på medvind

Vänsterpartiet står kvar på tre mandat i fullmäktige.
– Prognosen pekade på att vi skulle gå framåt, men nu blev det plus minus noll. Vi kommer att fortsätta jobba i opposition, säger Ingrid Mattiasson Saarinen, förstanamn på V:s valsedel.

Vänsterpartiets valvaka i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Prognoserna pekade på att Vänsterpartiet skulle öka inte bara nationellt utan även lokalt. Medlemmarna kände vind i seglen under valrörelsen, men strax efter midnatt stod det klart att partiet stannar kvar på 4,6 procent och tre mandat i kommunfullmäktige.
– Vi får lika många mandat som innan men vi är jätteglada att Vänsterpartiet kommer in i kommunfullmäktige i Ängelholm igen. I Helsingborg hade vi hoppats på mer såklart, säger Claudia Velasquez, ordförande för V i Helsingborg.
Partikamraten Ingrid Mattiasson Saarinen är en smula överraskad av resultatet.
– Vi har känt ett mycket större stöd i den är valrörelsen än i förra. Nu blir det plus minus noll i kommunen. Vi har inte backat och inte gått framåt. Vi tar det som intäkt för att vi är på rätt väg och ska fortsätta, säger hon.
Nu får varken de rödgröna eller Alliansen med MP egen majoritet i fullmäktige. Vänstern ser inga möjligheter till ett blocköverskridande samarbete där de själva ingår.
– Vi vet ju att vi skulle kunna samarbeta med S och MP. Om de rödgröna hade varit tillräckligt stora hade vi gärna diskuterat ett samarbete, men inom Alliansen finns inget parti som vill samarbeta med Vänsterpartiet, säger Ingrid Mattiasson Saarinen.
Gå till toppen