Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stockholmsdistrikt sinkade valresultatet

Först vid lunchtid var rösterna från samtliga landets 6 004 valdistrikt registrerade hos Valmyndigheten. Det var resultaten från två distrikt i södra Stockholm, i stadsdelarna Midsommarkransen och Årsta, som sinkade processen.

Resultaten till riksdagsvalet från två valdistrikt i Stockholm hade registrerats korrekt först vid lunchtid dagen efter valet. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Ett tag var förvirringen stor kring vad som hänt med rösterna. Enligt valnämnden i Stockholms stad hade rösterna rapporterats in under natten, men registreringen hos länsstyrelsen dröjde.
Men enligt länsstyrelsen hade rösterna till riksdagsvalet från Hägersten 15 Svandammen och Enskede 3 Västra Årsta Mellersta inte rapporteras in korrekt, och måste därför identifieras innan de kunde registreras.
– De två distrikten har levererat och lämnat in sina valsedlar i Stockholms stadshus precis som ordningen föreskriver. De är avprickade där. Däremot är inte resultaten inringda från vallokalen, av någon anledning. Det som händer nu är att rösterna gått in i vårt system, och när de är identifierade där kan vi läsa av den preliminära räkningen, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på länsstyrelsen i Stockholms län, strax innan lunch.
Vid lunchtid på måndagen meddelade Valmyndigheten på sin webbsajt att samtliga 6 004 distrikt till riksdagsvalet var räknade. Resultatet är preliminärt.
Alla andra distrikt var registrerade hos valmyndigheten några timmar efter midnatt.
Hägersten 15 Svandammen är ett distrikt med 1 923 invånare, medan Enskede 3 Västra Årsta Mellersta har 1 636 invånare.
Gå till toppen