Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stor osäkerhet kring hur Klippan ska styras

Sverigedemokraternas valframgång och Socialdemokraternas rejäla magplask gör det oklart hur Klippan ska styras. Dessutom dröjer valresultatet upp emot två veckor.

Elisabeth Olsson och Eva Larsson på Klippans kommunkansli förbereder för onsdagens räkning av förtidsröster dels från andra kommuner, dels förtidsröster som gjordes i kundtjänst under valdagen, samt utlandsrösterna.Bild: Annsofie Wieland
På valkansliet i Klippans kommunhus kördes lådorna med Klippanbornas röster till länsstyrelsen under måndagen. Det är där, och först efter onsdag, som rösterna för Klippans nya parti räknas. Mandatfördelningen är därför högst preliminär.
– Det tar nog två veckor innan vi ser hur den exakta mandatfördelningen blir, säger Eva Larsson som är handläggare på valkansliet.
Valresultatet gör det mycket svårt att se hur Klippan ska styras framöver, eftersom samtliga partier hittills sagt nej till att ingå i koalition eller samarbete med Sverigedemokraterna.
Läs också S kan tappa fem mandat i Klippan – VF ta två
Samtidigt är det dött lopp mellan SD och en mer traditionell uppdelning i ett rödgrönt block och allianspartierna. Även om man tänker helt utanför boxen kan det bli svårt att få ihop en stabil majoritet utan SD.
– Alla avvaktar ett slutgiltigt resultat, det har stor betydelse hur de sista mandaten fördelas. Men vi är långt ifrån att bilda majoritet med rödgrön eller allians. Det skulle vara fullständigt omöjligt att styra kommunen på det viset, säger Socialdemokraternas ordförande Johan Petersson dagen efter valet.
Är det möjligt att styra Klippan utan SD om inte M och S går ihop?
– Om man räknar på resultatet så är det svårt att komma ifrån det. Men vi får ha diskussioner och se vad vi har för möjliga lösningar.
Finns det ingen stabil majoritet kommer Sverigedemokraternas dryga 30 procent att ge dem ett reellt inflytande som vågmästare i omröstningar. Även om de har svårt att hitta samarbetspartier för att få igenom sina egna förslag skulle de kunna blockera, eller stötta andras.
Dessutom kommer SD troligen att komma in i flera av arbetsutskotten i styrelser och nämnder, åtminstone säkert i kommunstyrelsens arbetsutskott, och därmed få mer insyn.
Vilket inflytande det nya partiet Vår framtid Klippan kan få är mer osäkert. Även om de ser ut att knipa två mandat har de också deklarerat sitt oberoende.
– Det är inte ett dugg konstigt för oss att vi kommer att rösta olika. För vi representerar inte någon ideologi utan medborgarna, säger Kenneth Dådring (VF).
I förra valet gick det bättre för Socialdemokraterna lokalt i Klippan än i landet i övrigt. Den här gången är det tvärtom. Medan S i Klippan backade till drygt 24 procent låg riksnivån över 28 procent. Beroende på hur det går för nya partiet Vår framtid Klippan i den slutliga sammanräkningen kan Socialdemokraterna tappa fyra eller fem mandat. Ett svidande nederlag hur man än ser på det.
– Vi är naturligtvis väldigt besvikna. Så som det kändes i valrörelsen så såg vi inte att det skulle gå så här dåligt. Tydligen är det många som varit missnöjda med den politik som är förd, säger Johan Petersson.
Debatten under våren har handlat mycket om impopulära förändringar inom äldreomsorgen och LSS-verksamheten, och som beslutats av alla partierna i socialnämnden, medan de satsningar som gjorts på bland annat fiberutbyggnad, Ung Fritid och öppna friluftsbadet i Ljungbyhed kommit i skymundan. Till det kan läggas svårigheten att få fram beslut kring en ny skola i Klippans tätort.
Det kan ha legat största partiet Socialdemokraterna i fatet, som varit bärande part i majoriteten. Vallöften om utökad lokal kollektivtrafik, och gratis kollektivtrafik för äldre som kom sent i valrörelsen gjorde sannolikt ingen eller liten skillnad.
– Vi tror ändå att det beror mer på att SD ökar så mycket. Det är svårt att se vad vi kunnat göra annorlunda i valrörelsen. Men vi får analysera det här mer senare, säger Johan Petersson.
Jonas Luckman, SD Klippan, kommenterar valresultatet som "helt fantastiskt”.
– Det ska bli intressant att se hur de andra agerar. Nu får de gå över hela skalan om de ska hålla oss utanför.
Hans analys av framgången är att det handlar om missnöje. SD Klippan har själva inte haft någon strålande mandatperiod, med tomma stolar och låg närvaro.
– De (majoriteten) har väl inte riktigt lyssnat på vad invånarna vill. Det har varit för mycket tramspolitik. Vi har gått till val på att plocka bort konsulter och sådana där konstiga tjänster de har, jämställdhetsombudsmän och vad det heter.
Gå till toppen