Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora SD-framgångar i NV-Skåne – förhandlingar över blockgränsen väntar

I flera mindre NV-skånska kommuner går Sverigedemokraterna starkt framåt och når över 30 procent av rösterna. Men någon självklar plats i de kommunala styrena har man inte. Och på en del håll har SD inte haft några större framgångar.

Jimmie Åkesson under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm.Bild: Anders Wiklund/TT
I fem NV-skånska kommuner – Bjuv, Åstorp, Örkelljunga, Klippan och Svalöv – har Sverigedemokraterna ökat med många röster och passerat 30 procents väljarstöd.
– Sverigedemokraterna går fram där de redan är starka, säger statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.
I tre av de fem kommunerna blir SD också största parti, medan Socialdemokraterna trots stora väljartapp fortsatt är störst i Bjuv och Åstorp.
– I Bjuv blir det inte lätt att få ihop ett styre. Sverigedemokraterna har tagit röster från Framstegspartiet, men framför allt från Socialdemokraterna, säger Anders Sannerstedt.
Trots att SD får över 30 procent kan de övriga partierna välja att hålla partiet borta från makten. Men det kräver att S och flera av de borgerliga partierna kommer överens om att styra tillsammans.
I Åstorp är det helt öppet vilka som ska regera. Går M och L med SD har de en majoritet. Men vill man det? Och att S och M ska styra ihop efter alla konflikter kring lokale M-ledaren Pontus Pålsson är inte särskilt troligt.
Det finns också kommuner där SD inte har haft lika stora framgångar. I Ängelholm ökar man inte lika starkt som på andra håll, samtidigt som Alliansen inte når hela vägen fram till egen majoritet. Lokala Engelholmspartiet tappar, men kan hamna i en vågmästarposition.
Höganäs är en annan kommun där Sverigedemokraterna ökar med mer måttliga siffror. Ökningen saknar också betydelse för vem som ska styra kommunen. Moderaterna tappar, men Alliansen behåller sin majoritet.
– I en välmående kommun som Höganäs har SD inte mycket att hämta. Det var helt väntat att ökningen inte blev så stor, säger Anders Sannerstedt.
I Perstorp har SD också framgångar. Men lokala Perstorps Framtid har en ännu större ökning och når över 30 procent. Här kommer troligen samtliga partier dras in i förhandlingar om möjliga styren av kommunen.
Ett annat lokalparti – Bjärepartiet, åkte på en rejäl valförlust. Det innebär att de troligen förlorar makten till de borgerliga partierna och Socialdemokraterna. SD tappade här röster, vilket troligen förklaras med turbulens i partiavdelningen och få namn på valsedeln.
– Det är lokala strömningar och ett utbyte av röster mellan Bjärepartiet och Moderaterna, säger Anders Sannerstedt och syftar på att M tidigare minskat när BP ökat. Nu går rösterna i motsatt riktning.
I Landskrona går Torkild Strandberg och hans Liberaler starkt framåt medan S tappar och SD står och stampar.
– Det är lite anmärkningsvärt att Torkild Strandberg går så starkt. Det måste ha varit ett förtroendeval för Torkild. Treklövern med L, M och MP får inte majoritet, men går stärkta ur valet. Liberalernas siffror är starkt imponerande, säger Anders Sannerstedt.
I Helsingborg blev det ingen direkt dramatik när det gällde röstetalen. De traditionella politiska blocken behöll sina mandat medan Sverigedemokraterna fick fler och Miljöpartiet färre. Valet i Helsingborg bjöd inte på några stora förändringar. Men det betyder inte att situationen är enkel enligt Anders Sannerstedt.
– Inte ens den tidigare femklövern får någon egen majoritet, säger han.
Inte heller någon annan tänkt koalition tycks vara nära en majoritet. S+V+MP får bara 25 mandat och inte ens någon blocköverskridande koalition når ända fram. Det gör situationen svår enligt Anders Sannerstedt.
– Det blir till att föra diskussioner om makten, säger han.
En detalj han tycker är intressant är att Vänsterpartiet i Helsingborg inte gått alls framåt på samma sätt som på riksplanet. Samtidigt har Socialdemokraterna inte backat lika mycket som i riksdagsvalet.
– Det kan vara så att sossarna inte tappat lika mycket lokalt till Vänstern som man gjort på riksplanet, säger han.
För Miljöpartiet har dock riksvinden svept fram på samma sätt i Helsingborg. Partiet halverar sina mandat.
Gå till toppen