Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Moderaterna vill fortsätta styra trots minoritet för alliansen i Helsingborg

Sverigedemokraterna får tre extra mandat och Miljöpartiet blir av med lika många. Men styrkeförhållandena mellan blocken i Helsingborg är nästan detsamma som före valet. Peter Danielsson (M) räknar dock med att fortsätta styra.

Peter Danielsson på Moderaternas valvaka.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter kommunalvalet är situationen i Helsingborg i stora delar oförändrad.
De största förändringarna står Sverigedemokraterna för som går framåt med runt fyra procentenheter till 20 procent vilket gör att partiet troligen får tre nya mandat i fullmäktige, och behåller sin position som kommunens tredje största parti.
I flera distrikt ökade man med upp emot tio procentenheter. Ofta i distrikt som traditionellt varit starka S-fästen som exempelvis Fredriksdal, Högasten och Drottninghög. SD gick även framåt i traditionella M-fästen som Laröd och Hittarp-Domsten.
– Vi såg redan i förra valet att vi ökade i klassiskt blåa områden. Om vi skulle gå om moderaterna är det mer än jag trodde själv, men om vi gör det kommer vi att kräva poster som vice ordförande i nämnderna, sa SD:s kommunalråd Michael Rosenberg när drygt hälften av rösterna var räknade.
Moderaternas kommunalråd i Helsingborg Peter Danielsson är inte överraskad över Sverigedemokraternas framgångar.
– Att SD går framåt ser vi över hela landet, vi har sett det i opinionsundersökningar och det är ingen överraskning att det spiller över lokalt också. Det är framför allt att integrationsfrågan har haft så stort fokus. Även om vi haft en hårdare politik här med större krav, säger han.
Även om inget av blocken får egen majoritet vill Peter Danielsson fortsätta styra.
– Det är fördel oss. Vi är största minoritet och vi har styrt i minoritet även tidigare, säger han.
Marcus Friberg (MP).
Senast var det ett majoritetsstyre med hjälp av Miljöpartiet.
Miljöpartiet gör dock ett dåligt val och ser ut att tappa tre mandat i kommunfullmäktige.
– Vi ser en nationell trend men vi vill kunna fortsätta bidra och hitta en möjlighet att vara med och styra. Vi har sagt att vi är beredda att samtala med alla partier utom SD, säger MP:s kommunalråd Marcus Friberg.
I Helsingborg går Centern och Kristdemokraterna något framåt, vilket stärker det borgerliga blocket.
Socialdemokraternas resultat är nästan identiskt med det från förra valet. Samma sak gäller för Vänsterpartiet vilket gör att det röda blocket liksom det borgerliga båda behåller de mandat de hade tidigare.
Källa: Valmyndigheten.
Gå till toppen