Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Trots bästa valresultatet någonsin – SD i Höganäs hoppades på mer

”Det har varit lite struligt i slutet så helt nöjda kan vi inte vara”, säger Christian Johansson, nyblivet förstanamn på partiets lista.

SD:s Christian Johansson under gårdagens valvaka i Höganäs.Bild: Maria Berkmo
Sverigedemokraterna i Höganäs gjorde sitt bästa val sedan partiet kom in i fullmäktige 2002. Under gårdagen fick partiet 12,5 procent av rösterna jämfört med 8,4 procent 2014. Det ger dem fem mandat i fullmäktige. Tidigare har partiet haft fyra mandat varav en politisk vilde.
– Det här ser jag som en nystart. Nu kan vi börja söka stöd för våra motioner och idéer. Det har varit svårt tidigare när vi bara varit tre. Nu kommer vi lägga önskemål om en post i varje nämnd så att vi har insikt i alla, säger partiets vice ordförande Christian Johansson.
Läs mer: Här är valresultatet i din kommun
Men trots framgångarna i gårdagens val är han inte helt nöjd.
– Vi hade ju hoppats på att fördubbla oss men det har varit lite struligt i slutet så helt nöjda kan vi inte vara. Det som hänt kan ha gjort att folk ångrat sig i sista stund.
Han pratar om de fyra avhoppen som varit under året. Det senaste skedde i fredags – två dagar innan valet – då förstanamnet Kjell Dahlin lämnade efter sina omdiskuterade inlägg i sociala medier.
Läs mer: SD vann Kullagymnasiets skolval
Du är inte orolig att fler ska hoppa av så ni står med tomma stolar?
– Nej, absolut inte. Att det gänget vi har nu skulle splittras, det tror jag inte. Vi är på samma nivå och överens i de flesta frågor.
Men SD i Höganäs lyckades inte rida på framgångarna som partiet gjort på riksnivå, där resultatet blev 17,6 procent.
– Det är rätt stor skillnad och det är vårt fel lokalt. Vi har inte lyckats förmedla vårt budskap tillräckligt. Kanske kunde vi synts mer ute i byarna. Det är bra att ta med sig i framtiden så vi vet vad vi behöver lägga mer krut på, säger Christian Johansson.
Under valrörelsen har SD missat att delta i flera lokala debatter och även inte svarat på enkäter.
Av Höganäs 15 valdistrikt gick SD fram mest i Väsby. Där fick partiet 21,3 procent av rösterna jämfört med 11,8 procent i förra valet. Näst bäst resultat fick de i Ingelsträde med 19,4 procent.
Men Christian Johansson är personligen mest nöjd med Viken. I Viken Södra fördubblade SD sina röster i år, från 2,9 till 6,4 procent 2014.
– Där har vi framför allt tagit röster från M, det är det enda partiet som tappat så mycket, säger han.
Gå till toppen