Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Acketoft har chans på sin femte period i riksdagen

Sedan 2002 har Tina Acketoft (L) från Arild suttit i riksdagen. Och det kan bli en period till, om partibrodern Torkild Strandberg stannar kvar i Landskrona.

Tina Acketoft (L) från Arild kan komma att göra sin femte mandatperiod i riksdagen. Men det beror på om Torkild Strandberg blir kvar i Landskrona.Bild: Sven-Erik Svensson
Tina Acketoft hade aldrig tänkt sig att hon skulle sitta i riksdagen. Nu har hon chans på sin femte mandatperiod och vill gärna ta fyra år till.
– Det är helt otroligt för en som aldrig hade en plan på att bli politiker.
Hon valdes in i riksdagen för första gången 2002. Inför valet 2018 hade hon börjat tänka på att göra något annat. Men tyckte inte det var läge att hoppa av.
Hon betecknar förra mandatperioden i riksdagen som stökig. Och stökigheterna lär inte bli mindre nu efter söndagens valresultatet.
– Med det kaos som väntar så har jag ett jobb att göra. Det kommer att krävas att man verkligen förstår hur en riksdag fungerar, hur man förankrar saker lugnt och sakligt och får igenom beslut. Att man känner både människor och systemet helt enkelt.
Söndagens preliminära valresultatet visar att Liberalerna i riksdagsvalkrets Skåne läns västra får ett mandat.
Det är samma som för fyra år sedan. Och precis som då, står Tina Acketoft som nummer två på valsedeln efter kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, Torkild Strandberg. Hans ambition är att fortsätta styra i sin kommun, men inget är klart förrän det är förhandlat med andra partier.
Tina Acketoft har den gångna perioden varit vice gruppledare för Liberalerna i riksdagen. Hon har varit ledamot i konstitutionsutskottet och suppleant i utrikesutskottet. Och så har hon suttit i EU-nämnden, något hon gärna fortsätter med.
– V kommer att behöva en tydlig röst för EU, med den mandatfördelningen som det ser ut att bli i riksdagen. Oavsett regering så kommer alla EU-positiva parter att behöva samarbeta för att vi ska göra ett rejält avtryck i Bryssel.
Om hon mot förmodan inte skulle få platsen i riksdagen så stundar ett val till EU-parlamentet i maj nästa år. Förra gången stod hon fyra på Liberalernas lista, men kom inte in.
– EU är ju ett projekt som ligger mig nära.
Gå till toppen