Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Även små misstag göder valmyterna.

Inga konstigheter.Bild: Johan Nilsson/TT
Nej, det var inget fuffens bakom Valmyndighetens kraschade webbplats på valkvällen. Och ja, vissa vill säkert hellre tro på valfusk än på åsiktsskillnader mellan egna Facebookflöden och allmän opinion. Men varför ge utrymme för konspirationsteorier? Bättre rutiner borde kunna minska såväl misstag som misstänksamhet.
Under stora delar av valkvällen var det omöjligt att gå in på sajten val.se. Det ledde till misstankar om en överbelastningsattack. Men enligt myndighetens it- och kommunikationschef Carl Sjöberg finns inget som tyder på ett angrepp av sådant slag. Kraschen tycks helt enkelt ha berott på större intresse av att följa rösträkningen än vad de ansvariga hade räknat med.
Det hann förstås hända en del med partiernas siffror under tiden som webbplatsen låg nere. De skillnaderna tog en del i sociala medier till intäkt för att systematiskt valfusk ägt rum.
Helt grundlöst, naturligtvis. Databasen som försåg medier med siffror i realtid fungerade hela tiden och redovisades för väljarna via tv och tidningar på nätet. Men nog är det märkligt att Valmyndigheten inte hade garderat med bättre kapacitet. Det är trots allt främst för sådana tillfällen som sajten finns till.
Likaså tycks Valmyndigheten ha misstagit sig om antalet förtidsröster. Fler än väntat lade sina röster i förväg, vilket ställde till det för samarbetspartnern Postnord. Förtidsröster kunde inte levereras i tid till vallokaler i Stockholmsområdet. Någon praktisk betydelse tycks detta inte ha fått, men även små missar riskerar att skada förtroendet för valsystemet.
"Som förvaltningsforskare undrar jag vad Valmyndigheten håller på med. Valsajten kraschar, avtalet med Postnord funkar inte – det är häpnadsväckande saker", säger statsvetaren Marja Lemne till TT. Som hon påpekar kan det vara dags för en parlamentarisk granskning av myndigheten.
När granskarna väl är igång kan de gott även se över rutinerna kring själva röstningen. Det är inget idealiskt system att plocka valsedlar öppet i vallokalen, vilket valövervakarna från OSSE lär påpeka i sin kommande rapport.
Och hur är det med rutinerna för inrapportering av röster?
Frågan är befogad efter nyheten om valförrättaren vars rapportering gav ett felfördelat mandat. Genom sammanblandning av koderna för riksdags- och landstingsval fick Centern ett mandat som skulle ha gått till Sverigedemokraterna. Visst har misstaget upptäckts och rättats, vilket tyder på fungerande kontrollfunktioner. Men ska det verkligen gå så enkelt att göra ett sådant fel?
Det finns inga skäl att misstro det uppdaterade valresultat som presenteras på onsdagen. Likväl har valsystemet utrymme för förbättringar.
"Förtroendet för valsystemet förutsätter att valen genomförs på ett korrekt sätt", konstaterar Valmyndigheten på sin sajt.
Då duger det inte att slarva ens med de små detaljerna.
Gå till toppen