Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Duterte avslöjar påstått kuppförsök

Filippinernas president Rodrigo Duterte hävdar att oppositionen, maoistrebeller och en grupp före detta militärer planerat en kupp för att störta honom från makten. Bevisen påstår Duterte att han fått från en stat allierad med Filippinerna.

Rodrigo Duterte vid ett statsbesök i Jordanien. Arkivbild.Bild: Raad Adayleh/AP/TT
– Vi har fått bevis från ett land som är vänligt inställt till oss, säger presidenten i en tv-sändning, utan att ge några detaljer om vilket land det rör sig om.
Enligt Duterte har maoistrebeller, oppositionella politiker och en grupp före detta soldater som var ansvariga för misslyckade kuppförsök tidigare i landets historia, konspirerat för att få till en kupp som ska avsätta honom.
– Vi kommer att visa att det finns en koppling, vilken dag som helst nu.
Förra veckan beordrade Duterte att den oppositionelle senatorn Antonio Trillanes, en av Dutertes hårdaste kritiker, skulle gripas. 2003 och 2007 ledde Trillanes två misslyckade militärkuppförsök mot sittande president Gloria Macapagal Arroyo, som i dag är en av Dutertes allierade. 2010 fick Trillanes amnesti för de två kuppförsöken.
Trillanes partikamrat, kongressledamoten Gary Alejano, pekas också ut som en av de ansvariga. Även han deltog i de misslyckade kuppförsöken för femton år sedan. Han förnekar all inblandning.
– Det enda vi gör är att arbeta som opposition i enlighet med vårt demokratiska system, säger Alejano.
I sitt tv-framträdande varnade Duterte dessutom landets soldater för att samarbeta med de påstådda kuppmakarna.
Under tisdagen började rykten om en militärkupp att surra i huvudstaden Manila, då militära lastbilar och stridsfordon började rulla på stadens stora trafikleder. Militären var snabb att dementera att det skett några större truppförflyttningar i staden.
– Det finns ingen anledning att oroa sig. Detta är ren rutin, säger militärens presstalesperson, överste Edgard Arevalo.
Fakta

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte vann klart presidentvalet i Filippinerna i maj 2016. Under valkampanjen gjorde han sig ett namn genom hot om massavrättningar av misstänkta brottslingar. Många såg segern som en protest mot den politiska elitens oförmåga att ta itu med landets problem.

Innan han tillträdde som president var Duterte borgmästare i staden Davao, där han gjorde sig känd för sina hårdföra metoder mot kriminalitet.

Duterte (född 1945) kommer från en familj som gjort sig till något av en regional politisk dynasti. Hans pappa var guvernör i provinsen Davao, och satt senare i president Ferdinand Marcos regering. Dutertes dotter Sara Duterte efterträdde sin far på posten som borgmästare.

Sedan Duterte tog över presidentposten har cirka 4 100 personer dödats av polisen i jakten på narkomaner och knarkhandlare, enligt officiella siffror. Människorättsgrupper hävdar dock att den verkliga siffran egentligen är tre gånger så hög.

I februari 2018 meddelade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att man inlett en utredning för att avgöra om presidenten kan anklagas för människorättsbrott, och om man har juridisk möjlighet att åtala honom. Utredningen rör brott som kan ha begåtts i samband med det hårdföra kriget mot narkotika.

Gå till toppen