Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommun krävs på miljon efter bostadsmiss

Ivo kräver Trollhättans kommun på en miljon kronor i straffavgift. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kräver Trollhättans kommun på en miljon kronor i straffavgift efter att en ung person fått vänta i 22 månader på en plats på serviceboende, skriver SVT Nyheter Väst.
Personen, som är i 20-årsåldern och lider av epilepsi och en lindrig psykisk utvecklingsstörning, beviljades plats på ett boende med särskild service för vuxna i oktober 2016.
Enligt Ivo-anmälan fick personen vänta i 22 månader på att bli erbjuden ett boendealternativ – och har fortfarande inte fått en plats.
Lagen om särskilt stöd och service (LSS) stipulerar att kommuner är skyldiga att genomföra insatser "inom skälig tid". Det anser Ivo inte att 22 månader är – och nu kräver de Trollhättans kommun på den maximala straffavgiften, en miljon kronor.
Lena Johansson, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Trollhättans kommun, säger till SVT att hon inte informerats om Ivos krav, men tillägger att straffavgiften vore "ett hårt slag ekonomiskt".
Gå till toppen