Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kortare skolvecka för danska elever

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) och undervisningsminister Merete Riisager (LA) besöker elever i en skola i Allerød, där den danska regeringen presenterar sitt utspel om en skolreform.Bild: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / TT
Danska grundskoleelever ska få i snitt 1,8 timmar kortare skolvecka, enligt ett nytt förslag. Samtidigt ska stödundervisning minskas till förmån för fler ämnestimmar.
Fyra år efter att det danska folketinget antog en stor grundskolereform, med längre skoldagar, vill regeringen riva upp den igen. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen ville hellre kalla det justeringar när han presenterade förslagen tillsammans med undervisningsminister Merete Riisager (LA).
– Utan att överdriva kan man säga att vi nu har lyssnat till de skolor, föräldrar och barn som berättar att det kan vara problem med att använda hela stödundervisningen fullt ut, och att skoldagen nog har blivit i längsta laget, sade statsministern vid en pressträff på Lillevangsskolan i Allerød, norr om Köpenhamn.
Minoritetsregeringen måste nu få med sig fler partier för att få igenom förslagen och både Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti förklarar sig redo att förhandla.
Gå till toppen