Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Alexander Himpel

Alexander Himpel, Limhamn, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 87 år. Han sörjes närmast av barn och barnbarn.

Alexander Himpel var en framstående bevarare av svensk tennis. Allt i tennis han tänkte på och ville genomföra präglades av, ja vad bättre uttryckt än: "fair play". Så var han också den som grundade Fair Play Tennisklubb 1971 tillsammans med Uno Thörnvall.
Ett kanske udda namn på en svensk tennisklubb, men namnet är något som genomsyrade klubben under alla de år som Alexander var ordförande. Klubben har sedan starten genomlevt många år av både framgångar och svårigheter, men är nu på toppen i svensk tennis.
Det dröjde inte länge förrän Alexander och hans medarbetare fångade ungdomars intresse runtom i Malmö och medlemsantalet för unga, entusiastiska tennisspelare steg i höjden. När dessutom administrationens framgång med uthyrning av timmar till spelare i Malmö steg, blev framgången självklar. En viktig punkt i Fair Play TK:s utveckling var när klubben köpte gamla MFF-stadion 1977.
Genom sitt engagemang för unga tennisspelare sökte Alexander hela tiden efter att ge de unga lika möjligheter till träning. Som ungdomsledare hade jag och Alexander många tillfällen när vi planerade för ungdomarnas träning. Och det var inte bara att nöta tennisslag, utan en viktig del var styrka och kondition.
Varje lördag på Sibbarp klockan 08.00 för en löprunda var viktigt. Klubbens unga tränare hade mycket att stå i. Malmöungdomar som önskade lära sig spela tennis ökade med åren. Det dröjde inte länge förrän ett 40-tal unga, både flickor och pojkar, kom till träningen i Fair Play Stadion och var med på träningsläger både på Hästhagen och ute på landsbygden.
Klubben hade en handfull unga, duktiga tränare som stod för träningen. Efter hand insåg vi att slagtekniken också var viktigt att få rätt. På den tiden var australisk tennis den som man refererade till när det gällde att tala om hur tennis skulle gå till. Hellerups TK hade på den tiden Ross Jones som huvudtränare.
Han hade varit med i Harry Hopmans lag och flyttade till Hellerups TK efter Wimbledon. Alexander kontaktade Ross Jones och fick honom att ägna lite av sin tid åt Fair Plays ungdomar. Det blev en hektisk tid och klubbens ungdomar fick verkligen veta hur tennis skulle spelas. Ingen tvåhandsbackhand tilläts. Börja bakåtsvingen i serven framför kroppen, tidig bakåtvridning i backhand och börja längre ned, korta steg till bollen i volley och ned i knäna och så vidare.
Vi minns Alexander som en gladlynt och rättfram person och kommer att sakna hans stora engagemang för tennis.
Hans Olsson
Gå till toppen