Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Muminmuggar heta samlarobjekt

Har du en Muminmugg i gott skick i köksskåpet? Då kanske du har gjort en god investering. Thomas Riska från Esbo utanför Helsingfors sålde i helgen en mugg på nätauktion för 7 100 euro (över 74 000 kronor).

Den gula Fazer-muggen från 2004 hör till de mest eftertraktade muminmuggarna bland samlarna. Den tillverkades exklusivt för Fazers kafé i bara 400 numrerade exemplar. Motivet är Tove Janssons teckning till en julreklam från 1951.Bild: TT
Nu rörde det sig inte om vilken mugg som helst, utan en mugg som tillverkades exklusivt för Fazers kafé i 400 numrerade exemplar. Thomas Riska berättar att han köpte muggen 2004 på kafét för 36 euro (cirka 375 kronor), med en aning om att den kunde bli värdefull. Därför lät han bli att öppna cellofanförpackningen.
– Jag anade att en mugg som görs i bara 400 exemplar kunde bli eftertraktad, men inte kunde jag föreställa mig sådana här priser, säger han till Hufvudstadsbladet.
I februari såldes en likadan mugg för 84 900 kronor. Säljare var en man i Haparanda och köparen var från Norge.
Och härom veckan såldes en Fazer-mugg i Finland för 6 500 euro. Den var inte kvar i originalförpackningen.
Förutom Fazer-muggen hör "Mumintrollet dagdrömmer" till samlarnas dyrgripar. Den tillverkades i 2 005 exemplar år 2005.
För Hufvudstadbladet berättar Thomas Riska att nätauktionen till och med slutade med ett ännu högre bud, 7 550 euro. Men det högsta budet visade sig vara falskt.
– Mitt mål var att få 7 000 euro, så jag är nöjd med detta och gräms inte över att det högsta budet var falskt, men det kan vara bra att känna till att fuskprofiler är rätt vanliga.
Gå till toppen