Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt steg i inloggningen ska ge säkrare bank-id

Bank-id i mobilen. Arkivbild.Bild: Andreas Hillergren/TT
En ny funktion ska göra användningen av bank-id säkrare.
Under måndagen kom företaget bakom bank-id, Finansiell id-teknik, ut med en ny säkerhetsuppdatering, vilket innebär att användarna kommer ha ett nytt steg i sin inloggning för att säkerställa att inloggningen inte görs mot någon annan dator än den användaren har, skriver Dagens Nyheter.
När man skrivit in sin kod i bank-id-appen kommer en så kallad qr-kod dyka upp på datorskärmen. Den ska då läsas av med mobiltelefonens kamera och verifieras.
Läs också Unga lockas till kriminalitet av bank id-bluffare
– Det här är ett nytt sätt att möta den utmaningen vi sett i form av bedragare som lurar användaren att göra någonting när bedragaren ofta sitter på en helt annan geografisk plats. Den här funktionen är till för att ta bort den möjligheten för bedragaren, säger Malin Wemnell, administrativ chef på Finansiell id-teknik till DN.
Läs också Han blev blåst på en kvarts miljon av bank-id-bedragare
Den nya lösningen gäller dock bara vid inloggning via mobilt bank-id mot tjänster i datorn, till exempel internetbanken, och inte via mobilen.
Totalt kom e-legitimationsbedragare över 36 miljoner kronor från svenska bankkonton under augusti, enligt siffror från polisen.
Gå till toppen