Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Påven i krismöte med amerikanska kyrkoledare

Påve Franciskus ska träffa amerikanska kyrkoledare efter skandaler som skakat katolska kyrkan. Arkivbild.Bild: Andrew Medichini
Påve Franciskus ska på torsdag träffa katolska ledare från USA för att diskutera krisen som bland annat har lett till krav från en ärkebiskop om hans egen avgång.
Kardinal Daniel DiNardo, ordförande för den katolska biskopskonferensen i USA (USCCB), har bett om mötet sedan ärkebiskop Carlo Maria Viganò anklagat påven för att ha känt till men inte brytt sig om anklagelser om sexuella övergrepp.
I ett elva sidor långt brev skrev Viganò i augusti att han redan 2013 gjorde påven uppmärksam på anklagelserna mot USA-kardinalen Theodore McCarrick, som nyligen avgick efter anklagelser om sexuella övergrepp mot minderåriga.
Carlo Maria Viganò var tidigare Vatikanens ambassadör i Washington. DiNardo har sagt att Viganòs anklagelser förtjänar ett uttömmande svar.
Den katolska kyrkan i USA har skakats av skandalen kring McCarrick och av att en åtalsjury i Pennsylvania beskyllt 301 präster i delstaten för sexuella övergrepp mot barn under de senaste 70 åren.
Gå till toppen