Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så här vill OS-tvåan fira jul i lugn och ro

Marcus Svensson, Landskrona Saxtorp, börjar så smått snegla mot nästa OS och vid veckans VM i Sydkorea kommer den första chansen att kvala in till Tokyo.

Marcus Svensson, Landskrona Saxtorp, börjar så smått snegla mot nästa OS och vid veckans VM i Sydkorea kommer den första chansen att kvala in till Tokyo.
Det är nästan två år till OS i Tokyo, men den här veckan ska Marcus Svensson från Landskrona Saxtorp ta ett första kliv mot en ny medalj. Efter det bejublade OS-silvret i Rio tog Marcus Svensson det lugnt ett bra tag framöver. Men nu börjar nästa olympiska spel närma sig och den här veckan vill Landskronaskytten ta ett viktigt steg mot Tokyo.
– Det hade varit kul att fira jul, med en kvotplats säkrad, säger Marcus Svensson, några dagar innan sin start vid VM i Sydkorea.
Ett tag var Marcus Svensson tveksam till en fortsatt satsning överhuvudtaget. Efter två OS-starter; han kom sjua redan i London 2012, vet skeet-skytten vad som krävs och förutom sitt heltidsjobb som jägare på Wrams Gunnarstorp har Marcus Svensson en familj att ta hänsyn till. Dottern Agnes fyller snart tre och nu väntar Marcus och Rebecka snart sitt andra barn.
– Det är beräknat till den 20 september, så tajmingen kunde kanske ha varit lite bättre. Men det ska inte vara någon fara. Jag vet att det kommer att fungera där hemma, så jag är säker på att jag ska kunna fokusera på VM, när det väl är dags.
Den skånske OS-tvåan erkänner annars att det har varit lite si och så med koncentrationen den senaste tiden och att han gått runt och tänkt på mycket annat än sitt tävlande.
– Jag har skjutit riktigt dåligt, så jag hoppas på en radikal vändning. Men jag är ändå inte särskilt orolig, resultaten finns där och inför VM har jag kunnat ta det lite lugnare, säger 28-åringen.
Marcus Svensson har följt sin uppgjorda plan. Han bytte bössa direkt efter OS senast – "Så den har jag inga problem med nu" – och efter hand har han trappat upp sin träning och sitt tävlande. Fast i år har Stefan Nilsson, Trelleborg, varit bäste svensk.
– Ja, Stefan har skjutit jäkligt bra rätt länge, men det är bara skoj. Vi sporrar varandra precis hela tiden och nu ska jag slå honom, har jag tänkt.
Vid EM i Österrike blev landslagskompisen fyra, medan Marcus Svensson hamnade ganska långt ner i resultatlistan. Men han var ändå "bara" fyra träffar från final och i årets två världscuptävlingar; på Malta och i Tucson, har Landskrona Saxtorps storskytt skuggat de allra bästa.
– Jo, jag har en sjätteplats och en sjundeplats. Men nu gäller det att bli bland de fyra första, när kvalen mot OS drar igång.
VM i Changwon började redan förra veckan, men skeet avgörs först kommande torsdag och fredag, och förutom medaljerna står de fyra första kvotplatserna inför OS på spel. Nästa år kan man kvala in via EM, VM och alla världscuptävlingar, men Marcus Svensson slipper gärna en stressig jakt på en Tokyo-biljett.
– Det finns många chanser kvar att kvala in, men det hade varit suveränt skönt att lösa det här redan nu. Så man kan fira jul i lugn och ro...
Gå till toppen