Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD ställer krav på inflytande

Med runt 30 procent av rösterna i Klippan, Bjuv, Örkelljunga och Åstorp ökar Sverigedemokraternas inflytande i de politiska organisationerna. I Örkelljunga kan SD få oppositionsrådsposten, i Åstorp talas det om samarbete.
Sverigedemokraterna i Örkelljunga under valrörelsen, ordförande Tommy Brorsson och förstanamnet Mikael Eskilandersson, som också sitter i riksdagen.Bild: Niklas Gustavsson
I kommuner där Sverigedemokraterna nått stora valframgångar börjar nu ett mödosamt förhandlande om vilka som ska styra.
Partier i koalitioner eller valtekniska samarbeten gör sedan upp om vem som ska sitta på vilka ordförandeposter i nämnder och styrelser.
I Örkelljunga har Moderaterna redan talat om att de har ambitionen att fortsätta arbeta i en borgerlig allians i minoritet, utan SD. Men några förhandlingar har ännu inte startat.
– Att vi gick fram litegrann gör att vi är ett läge där vi tror att vi kan det, även om vi tyvärr miste SPI och Liberalerna, säger Christian Larsson, förstanamn för M i Örkelljunga.
Eftersom SD inte varit med i något samarbete har partiet inte heller fått några ordförandeposter. Nu är partiet så stort att de troligen kommer in i arbetsutskotten och får vara med när ärenden förbereds.
Och oppositionsrådsposten borde vara deras, säger ordförande Tommy Brorsson (SD).
– Det är det man tycker är rimligt utifrån valresultatet. Oppositionsrådsrollen tillfaller det största partiet, eller har gjort, säger han.
Det bekräftas också av kommunkansliet, som utgår från de regler som gällde efter förra valet.
I små kommuner är det vanligt med två kommunalråd, ett som är vikt för det eller de partier som styr och ett oppositionsråd på halvtid. Örkelljunga fick sitt första oppositionsråd efter förra valet, när Christer Olsson (S) intog platsen. Den är han nu inställd på att lämna.
– Det var en period när jag fick äran att vara oppositionsråd. Jag inser att posten går till SD nu, men det får förhandlingarna utvisa, säger han.
Allt är inte hugget i sten. Medan ledamöter, de som sitter i styrelser och nämnder, utses strikt efter valresultatet så som kommunallagen säger, är ordförandeposter en annan sak. Hur de fördelas ser olika ut i olika kommuner, säger statsvetaren Anders Sannerstedt från Lunds universitet.
Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet.Bild: Mikael Brandt
– Det brukar finnas en lokal praxis. Oppositionen brukar i regel få förste vice, eller andre vice ordförandeposter.
Det vanliga är att en valberedning där alla partier är med kommer överens innan valen görs i kommunfullmäktige några månader efter valet.
– Då lägger valberedningen en sådant förslag som kommer att vinna, så slipper man en massa tidsödande voteringar. Men finns ingen majoritet så blir det votering i fullmäktige om varenda post.
I en sådan votering i Åstorps fullmäktige gick oppositionsrådsposten till SD redan efter förra valet. Dagen efter årets val öppnade Moderaterna i Åstorp för samtal med bland annat SD om att ta över styret från Socialdemokraterna, vilket skulle bli fösta gången i svensk politisk historia som SD släpps in i ett majoritetssamarbete.
Läs också S efter väljartappet i Åstorp: ”Jag är faktiskt väldigt förvånad”
I Klippans kommun brukar man göra upp om posterna. Hittills har SD hållits utanför. Bengt Svensson, som varit moderat kommunalråd i flera perioder i kommunen, är inte säker på om det kommer att gå den här gången.
Bengt Svensson var tidigare kommunalråd i Klippan och sitter nu bland annat i valnämnden.Bild: Niklas Gustavsson
– Det mest extrema vore att bilda en valsamverkan med alla andra partier än SD. Men i min värld är det rimligt att SD får inflytande på grund av sin storlek. Det finns någon form av smärtgräns, säger han.
Fotnot: I både Örkelljunga och Klippan blev Sverigedemokraterna största parti i det preliminära valresultatet på valnatten. I Åstorp och Bjuv näst största. Perstorp följde rikstrenden för SD, där ökade istället lokala Perstorps framtid.
Artikeln är uppdaterad.
Gå till toppen