Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

150 000 i böter för fiffel med färdskrivare

Ett bulgariskt åkeri har dömts att betala 150 000 kronor i böter sedan en av åkeriets lastbilar ertappats med en manipulerad färdskrivare vid en poliskontroll i Helsingborg.

När lastbilen kontrollerades av polisen vid trafikplats Långeberga förra året upptäcktes en sinnrikt konstruerad utrustning med vars hjälp det gick att manipulera fordonets färdskrivare. Bakom ett plastfack fanns en strömbrytare som det gick att koppla ur färdskrivaren med.
Åklagare väckte talan om företagsbot och krävde att det bulgariska åkeriet skulle betala 150 000 kronor i form av en företagsbot. Åkeriets företrädare medgav att lastbilens färdskrivare var manipulerad men hävdade att man inte känt till detta.
Tingsrätten går på åklagarens linje och skriver i sin dom att den installerade utrustningen inte kan ha något annat syfte än att kringgå regelverket för kör- och vilotider. Åkeriet döms därför att betala 150 000 kronor i böter.
Gå till toppen