Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Stefan Löfven avböjer allianspartiernas samarbetsinvit

Stefan Löfven (S) avböjer de fyra allianspartierna inbjudan till samtal. Därmed grusar han borgerliga förhoppningar om att han ska stödja Ulf Kristersson som ledare för en ny alliansregering.
– Vi blir inget stödparti, säger statsministern.

"Att vi ska bli ett stödparti är en tanke som kan avskrivas fullständigt. Vi tänker inte ge alliansen konstgjord andning i fyra år till", sade Stefan Löfven på sin pressträff i RosenbadBild: Henrik Montgomery/TT
Centerns partiledare Annie Lööf, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Liberalernas partiledare Jan Björklund under pressträffen med alliansen i riksdagen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Redan innan Sverige hunnit få ett slutligt valresultat försökte allianspartierna på onsdagen ta initiativet i den kommande regeringsbildningen. Inviten till Stefan Löfven om samtal var ett försök att skapa bred förankring bakom en alliansregering.
– Vi är beredda att sluta överenskommelser med oppositionen som är bra för Sverige, sade Ulf Kristersson på en gemensam presskonferens i riksdagshuset tillsammans med de övriga tre alliansledarna.
– Vi behöver alla sänka tonläget. Vi behöver konstruktiva samtal för att hitta en väg framåt för Sverige, sade Centerledaren Annie Lööf.
– En del av de låsningar som lamslagit svensk politik kan lösas genom samtal, tror KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Enligt de fyra alliansledarna kan en ny borgerlig fyrpartiregering bygga på ett samförstånd med Socialdemokraterna i en rad viktiga frågor, bland annat försvar, säkerhet, migration, integration, pensioner och bostadspolitik.
Enligt Jan Björklund får eventuella samtal med Stefan Löfven utvisa om samförståndet också ska inbegripa någon form av budgetförhandlingar för att förhindra att en borgerlig statsbudget blir nerröstad av Sverigedemokraterna.
Sedan Stefan Löfven analyserat allianspartiernas inbjudan kallade han omedelbart till motpresskonferens där han välkomnade vissa inslag i den borgerliga inviten. Men han avvisade alla tankar på att Socialdemokraterna ska stödja en borgerlig regeringsbildning.
– Vi kan inte etablera en ordning där de borgerliga ska regera oavsett om de blir störst eller minst, sade Stefan Löfven.
– Att vi ska bli ett stödparti är en tanke som kan avskrivas fullständigt.
De fyra alliansledarna varnade på sin pressträff för att regeringsbildningen tar tid. Det kan dröja till jul – kanske ännu längre – innan Sverige har en ny regering.
– Tålamod är höstens viktigaste egenskap. Det blir det viktigt i den här processen. Sverige europeiseras också i det avseendet, sade Liberalernas Jan Björklund.
Det är något som Stefan Löfven håller med om. Men han säger sig vara hoppfull om att det ska gå att bilda en regering "i ett läge där alla ansvarsfulla partier besinnar sig".
Grundfrågan är dock vad som gör den ene partiledaren till en bättre statsminister än den andre. Både Löfven och Kristersson anser sig leda det politiska riksdagsblock som ser ut att bli störst.
– Jag leder det största regeringsbildande alternativet i Sverige. Det är alldeles uppenbart, säger Kristersson, som vägrar räkna in Vänsterpartiet i det block som stödjer en fortsatt S-ledd regering – på samma sätt som han själv inte vill räkna in SD i det borgerliga blocket.
Stefan Löfven ser det sättet att räkna som ett bevis på bristande ödmjukhet.
– Ödmjukhet är för mig att inte föregå valresultatet, att inte låtsas som att vi fått ett annat valresultat och att inte införa nya definitioner för regeringsunderlaget. Vi behöver alla erkänna verkligheten som den är, sade Löfven.
Stefan Löfven är öppen för samtal, men anser att de inledande diskussionerna bör föras på gruppledarnivå.
– De fyra borgerliga partiledarna har mitt telefonnummer om de behöver. Men för den här inviten valde de istället DN Debatt och en presskonferens.
Gå till toppen