Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Färre långtidsarbetslösa pekar på trendbrott

Antalet personer som är långtidsarbetslösa i Sverige minskar för första gången sedan 2015. – Färre går in långtidsarbetslöshet och fler kommer ut, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Allt färre svenskar blir långtidsarbetslösa, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Enligt myndighetens analyschef beror minskningen av långtidsarbetslösa dels på högkonjunkturen, dels på arbetsmarknadsåtgärder.
– Eftersom det är brist på arbetskraft gör arbetsgivare avkall på krav om tidigare erfarenhet och det har gynnat ungdomar, det är ena skälet. Det andra är att allt fler lämnar långtidsarbetslöshet till subventionerade och osubventionerade arbeten.
Åsele i Västerbottens län är den kommun där den totala arbetslösheten minskat mest i Sverige sedan augusti i fjol. Vad gäller långtidsarbetslösheten har den sjunkit med 1,2 procentenheter, vilket är glädjande nyheter, enligt Åselepartiets kommunalråd Linnea Lindgren.
– Det är positivt. Sedan 2017 har vi arbetat förebyggande genom att ta tag i sjukskrivningarna i kommunen, vilket jag tror har lett oss in på rätt spår.
Hon pekar även på den arbetsmarknadsenhet som kommunen skapat för att nå de som står längst ifrån ett jobb.
– Deras främsta fokus har varit riktat mot ungdomar som fått hjälp med allt från samtal och stöd till att hitta praktikplatser.
En av de arbetsmarknadsåtgärder som Arbetsförmedlingens analyschef pekar på är extratjänster som infördes för drygt ett år sedan. Jobben återfinns i offentlig eller ideell sektor och har en 100-procentig subventionsgrad.
– Två tredjedelar av de som lämnat långtidsarbetslösheten har gjort det genom bland annat extratjänster. De som framförallt gynnas är personer födda utanför Europa.
Fakta

Arbetsförmedlingens statistik

Långtidsarbetslösheten i Sverige minskar för första gången sedan 2015, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Antalet människor som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i ett år eller mer hade i augusti minskat med 2 000 jämfört med samma månad förra året.

Även arbetslösheten i stort minskar. I augusti låg den på 6,9 procent, jämfört med 7,4 procent ett år tidigare. Bland utrikesfödda har arbetslösheten gått ned från 22,1 procent till 20,1 procent på ett år och bland inrikesfödda har den minskat från 3,9 till 3,6 procent.

Sammanlagt var 341 982 personer inskrivna som arbetslösa i augusti.

Enligt Arbetsförmedlingen anses de som varit inskrivna hos myndigheten i mer än 12 månader vara långtidsarbetslösa.

Källa: Arbetsförmedlingen

Gå till toppen