Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Igen! Ordet som lamslår Sverige.

Hyresbostäder. Många fler behövs.Bild: Hasse Holmberg / TT
Hyresgästföreningen hävdar att den är partipolitiskt obunden. Det framstår som ett skämt – även om få brister ut i skratt. Det som utåt sägs vara ”ett politiskt arbete för hyresrätten” är snarare, särskilt i valtider, att agera megafon för Socialdemokraterna.
Fyra dagar före valet gick Hyresgästföreningen ut i ett pressmeddelande. Rubriken löd:
”Väljarna ratar marknadshyror”.
Va, hade väljarna röstat redan? Nej, det var Hyresgästföreningen som i augusti låtit Novus göra tusentalet webbintervjuer bland väljarna. Och resultatet?
Sju av tio svenskar sägs vara negativa till marknadshyror. Endast en av tio sägs vara positivt inställd. Och inte i något av riksdagspartiernas väljargrupper finns, sammanfattar Hyresgäströrelsen, stöd för marknadshyra.
Så vad, mer precist, är marknadshyra? Hyresgästföreningen åtar sig att förklara: marknadshyra är ”ett system för hyressättning där fastighetsägaren ensidigt sätter hyran”.
Och så här ställde Novus frågan i sina intervjuer:
”Vilken är din allmänna inställning till marknadshyror, d v s att hyresvärden själv bestämmer hur hög hyran ska vara utan att förhandla?”
Nej, tror sjutton att få svenskar är positiva till marknadshyra med den definitionen.
Tänk om man istället beskrivit marknadshyra som ett system för hyressättning där utbud och efterfrågan får större chans att mötas. Eller vinklat frågan till väljarna så här:
”Idag har Sverige en hyresmarknad kännetecknad av bostadsbrist, årslånga köer, svarta hyreskontrakt, pengar under bordet, ungdomar som inte kan flytta hemifrån – en marknad som dessutom leder till uteblivna jobb och sämre tillväxt. Kan du tänka dig att hyresmarknaden reformeras, så att de kollektiva hyresförhandlingarna ersätts eller kompletteras med en friare hyressättning?”
Men det är klart, då hade ju inte Hyresgästföreningen varit lika intresserad av svaren.
Hyresgästföreningen noterar att ”en del” partier har uttalat sig för en ”friare hyressättning”, som de hoppas ska få fart på bostadsbyggande och flyttkedjor. Det väljer Hyresgästföreningen att ”tolka som att de är för ett införande av marknadshyror”.
Moderaterna, till exempel, borde tas på större allvar än så. M vill lösa bostadskrisen genom ”en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem för hela bostadsbeståndet. Exakt hur systemet ska utformas behöver mejslas ut i en blocköverskridande överenskommelse”. Klokt och värt att lyssna till.
Men då sker det som alltid sker. När valet närmar sig kommer mäktiga Hyresgästföreningen dundrande med sitt bästa vapen i högsta hugg – skräckordet ”marknadshyra”. Allmänheten, särskilt hyresgästerna, skräms. Socialdemokraterna tackar och tar emot röster. Andra politiker hukar och tystnar. En våt filt läggs över alla reformtankar.
Sedan kan svenskarna fortsätta sitta där med sina bostadsköer och 30-åriga mambor (som bor hos mamma).
Någon gång måste fega politiker våga ta debatten, ta striden.
Apropå det, någon som hört vart bostadsminister Peter Eriksson (MP) tagit vägen?
Gå till toppen