Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hög cancersiffra ett sundhetstecken

Förekomsten av cancer i de nordiska länderna är nästan dubbelt så hög som snittet för den europeiska regionen, visar en ny rapport från WHO. Siffran är ett tecken på bra sjukvård och behandling, förklarar Cancerfonden.

Antalet cancersjuka har ökat samtidigt som behandlingarna har blivit bättre. Arkivbild.Bild: Gerry Broome/AP/TT
Enligt "European Health Report" från Världshälsoorganisationen (WHO) låg förekomsten av cancer på 5 procent i de nordiska länderna 2014, medan snittet för alla länder i rapportens europeiska region var 2,4 procent. Men det som kan låta som en skrämmande siffra är i själva verket tecken på något bra, förklarar Elizabeth Johansson är sakkunnig på Cancerfonden.
– Det är inte så att fem procent får cancer varje år. WHO:s siffror bygger på prevalens – hur många som diagnosticerats med cancer och som fortfarande lever. I Sverige går cancerregistret tillbaka till 1958, så fem procent är delen av befolkningen som lever nu och som haft cancer sedan 1958.
– Att siffran är så hög för Sverige beror på att vi har så hög överlevnad. 70 procent som drabbas lever efter tio år.
Anledningen till att så många överlever i Sverige är att cancer ofta upptäcks tidigt i samband med screening och att vård kan sättas in på ett tidigt stadium.
– Så vi ska vara glada att det är så många. Det betyder att många lever efter att de haft cancer.
Fakta

WHO:s hälsoundersökning

5 procent av befolkningen i de nordiska länderna levde eller hade levt med cancer 2014. Siffran för invånarna i de tidigare sovjetrepublikerna som ingår i Oberoende staters samvälde (OSS) var 1,8 procent.

Siffran för de 53 länder som i rapporten räknas till Europaregionen var 2,4 procent, 50 procent fler än år 2000.

Antalet insjuknade i livmoderhalscancer minskar sakta inom EU samtidigt som det ökar inom OSS.

Nya bröstcancerfall i Norden ökade med 175 fall per 100 000 kvinnor mellan åren 2000 och 2014. För hela Europaregionen ökade bröstcancer med 100 nya fall per 100 000 kvinnor.

I Frankrike ökade antalet fall av cancer i luftstrupe, luftrör och lungor med nästan 50 procent mellan år 2000 och 2015, mycket snabbare än de 11 procent som samma cancertyper ökat i resten av EU.

Källa: WHO

Gå till toppen