Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Lastbilsförare åtalas efter dödsolycka i centrala Ängelholm

Cyklisten dog efter att han blivit överkörd av en lastbil som skulle svänga in på Skolgatan i Ängelholm en onsdag i april. Nu åtalas föraren.

Den lastbilsförare som var inblandad i krocken i april misstänks för bland annat vårdslöshet i trafik.Bild: Kristian Nilsson
Det var vid lunchtid den 11 april som polis och räddningstjänst larmades om en trafikolycka i korsningen Östergatan-Skolgatan i centrala Ängelholm. En cyklist, en man i 55-årsåldern, hade blivit påkörd av en lastbil som skulle svänga, och han skadades så svårt att han avled.
Nu åtalas lastbilsföraren, en 40-årig man, för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.
Personer som blev vittnen till olyckan har berättat i förhör att cyklisten körde på cykelvägen och hade kört upp jämsides med lastbilen vid trafikljusen. I svängen blev cyklisten påkörd och hamnade under bilen.
Läs också Inga förändringar att vänta i ökänd Ängelholmskorsning efter dödsolyckan
Enligt stämningsansökan har lastbilsföraren "brustit i omsorg och varsamhet" eftersom han inte var uppmärksam på cyklisten. Han ska ha påbörjat omkörningen utan att lämna tillräckligt avstånd till cykeln i sidled, menar åklagaren.
Elva olyckor har inträffat i korsningen under fem år.Bild: Niklas Gustavsson
40-åringen själv nekar till brott. I andra hand vill åklagaren att han ska dömas för brott mot trafikförordningen, om tingsrätten inte anser att han gjort sig skyldig till vårdslöshet.
Korsningen där dödsolyckan inträffade är trång och vältrafikerad. Mellan 2013 och 2017 har elva olyckor inträffat i korsningen, enligt en sammanställning av händelser som har kommit till polisens eller sjukhusets kännedom. I fyra fall har det handlat om en personbil eller lastbil som kört på en fotgängare eller cyklist.
Kommunens trafikingenjör Ann-Kristin Wiinberg berättade efter olyckan att man tidigare diskuterat åtgärder för att göra korsningen säkrare. Som att införa enkelriktat eller ta bort trafikljusen för att få ner hastigheten. Men det ledde inte till några förändringar.
Gå till toppen