Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

M och SD störst i skolvalet i Ängelholm

Moderaterna fick fler röster än SD i skolvalet i Ängelholm, men inte på alla skolor. Var fjärde elev röstade grönt, dubbelt fler än i riksdagsvalet.

Bild: Sydsvenskan
Om 13–15-åringarna i Ängelholm fick välja skulle Centern gå om Socialdemokraterna och bli tredje största parti. Miljöpartiet gillar de också, de gröna rösterna utgjorde tillsammans mer än 25 procent – något högre resultat än rikssnittet.
Men det var Moderaterna och Sverigedemokraterna som dominerade skolvalet i Ängelholm. Moderaterna vann totalt sett. Marginalen blev dock något större än i det riktiga valresultatet.
Mellan skolorna i Ängelholm märks tydliga skillnader. I de centrumnära skolorna Nyhemsskolan och Kungsgårdsskolan röstade flest på M, liksom i Magnarps skola.
I tätorterna utanför segrade SD. Störst SD-fäste finns på Söndrebaljs skola i Hjärnarp där Centern kom på andra plats, fast med betydligt färre röster. På Toftaskolan i Munka Ljungby och Strövelstorpsskolan var det jämnare i toppen men SD vann över M.
De röda partierna lockar inte Ängelholms ungdomar lika mycket som de jämnåriga i riket. Socialdemokraterna kom först på fjärde plats med 13,8 procentenheter. Jämförelsen med valresultatet i det riktiga valet, 22,6 procentenheter, kan ge partiet i Ängelholm något att fundera på.
Vänsterpartiet är populärare bland unga. Partiet fick fler elevröster än vad ängelholmarna gav i riksdagsvalet, men lägre än skolvalet som helhet.
Andelen ogiltiga och blanka röster var något större i Ängelholm än övriga i skolvalet.
Valdeltagandet var dock högre, på Toftaskolan hela 98,8 procent mot 87,4 på landets övriga högstadieskolor.
I Ängelholm är det enbart årskurs 7–9 som har deltagit i skolvalet. Jämförelserna med rikssnittet i skolvalet har gjorts med samma åldersgrupp.
Rönnegymnasiet avstod från att delta i skolvalet för att utforma egna politikdagar istället.
Gå till toppen